Index Vakbarát Hírportál

Eltakarították Nyemcovot a Terror Házánál

2015. február 28., szombat 22:57 | kilenc éve frissítve

Valakik Putyinabbnak bizonyultak Putyinnál Budapesten: néhány órával azután, hogy az orosz diákok elhelyezték virágjaikat és a szombaton Moszkvában lelőtt Borisz Nyemcov portréját a Terror Házánál, az épület tövéből gyorsan eltávolították a megemlékezés nyomait – írta a Kettős Mérce.

Nem volt kifogása a Terror Házának

"Nem tudom, ki lehetett aki elvitte onnan a virágokat, a múzeumban beszéltünk a jegypénztárral, más már nem volt elérhető, de nem volt kifogásuk az akciónk ellen” – mondta a megemlékezés egyik szervezője az Indexnek. Ann Vellikok szerint kézenfekvő volt, hogy Nyemcovra épp a politikai üldöztetés áldozatainak múzeumánál emlékezzenek, ahogyan ezt Nyemcov falra kihelyezett, nyomtatott nekrológjában is írták.

A délután négykor kezdődő rendezvényen fél öt körül az Index tudósítója szerint egy tucatnyi egyetemista volt, akik mécseseket gyújtottak, virágokat helyeztek el és fotókat készítettek a megemlékezésről. A járókelőknek pedig kétnyelvű röplapokat osztogattak, melyeken oroszul és angolul írták le röviden, hogy mi történt Nyemcovval. A nézelődőkből kisebb tömeg verődött össze a Terror Házánál az Andrássy úton.

A turistáknak nem is nagyon kellett elmagyarázni, ki volt Nyemcov, a nyugati fővárosok szinte mindegyikében tartottak ugyanis hasonló megemlékezéseket.

A Terror Házánál orosz diákok spontán megemlékezése.

A photo posted by Szabolcs Panyi (@szabolcspanyi) on

A Terror Házánál osztogatott röplap szerint Nyemcov legutóbb a Moszkva kelet-ukrajnai politikája ellen tiltakozó megmozdulás szervezésén dolgozott, illetve egy olyan jelentés kiadásán, amely bizonyítja, hogy a Kreml közvetlenül is érintett a donyecki és luganszki szeparatisták támogatásában.

Az 1990-es években Borisz Jelcin elnök lehetséges utódjának tekintett egykori kormányfő-helyettes Nyemcov már korábban is adott ki társszerzőként Putyin politikáját kritizáló összefoglaló munkákat.

Vellikok az Indexnek azt mondta, nem várható, hogy az orosz nyomozóhatóságok valóban kivizsgálják az ügyet, mert maga a rezsim is érintett a gyilkosságban. "Az eddigi nagy ügyekre sem derült fény" – mondta többek között Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolására utalva.

Estére már nem volt ott

Szombat este 9-kor azonban a délutáni megemlékezésre már csupán pár mécses emlékeztetett

Nyemcov fotója, az angol és orosz nyelvű nekrológok, illetve a Terror Háza falához helyezett virágok eltűntek.

A Terror Háza nyemcovtalanított fala szombat este 9-kor. A Kettős Mérce blog fotója.

A photo posted by Szabolcs Panyi (@szabolcspanyi) on

Felhívtuk a múzeumot, de este már nem volt senki elérhető, így nem tudtuk meg, kik és milyen megfontolásból takarították el a megemlékezés nyomait. A múzeumtól pár sarokra, a Bajza utcában az orosz követség előtt egy másik megemlékezést is tartottak: ott a magyar ellenzéki pártok képviselői gyújtottak gyertyát.

A Terror Házánál ma megemlékezők egyébként vasárnap 16 órakor az orosz nagykövetség előtt is tartanak demonstrációt, ahogyan Európa több fővárosában is.

Eközben Moszkvában a gyilkosság helyszíne közelében is sokan helyeztek el virágokat, vasárnapra pedig a város vezetése engedélyezte egy 50 ezer fős felvonulás megtartását Nyemcovra emlékezve. Az ellenzék eredetileg ezen a napon a külvárosban tiltakozott volna Putyin politikája ellen, ahol Nyemcov is felszólalt volna.

Rovatok