Index Vakbarát Hírportál

Putyin nevét venné fel egy orosz kisváros

2015. február 28., szombat 17:48 | aznap frissítve

Krasznokamszkot legfeljebb a cellulózgyár- és olajtermelés-történészek ismerték, már persze azokon kívül akik ott laktak. Legalábbis eddig. A Káma folyó partján fekvő 50 ezres város – amelynek neve vöröskőre fordítható – ugyanis sajátos kezdeményezéssel fordult a nyilvánossághoz.

Felvennék Putyin nevét.

Megörökíteni az elnök, blabla

A földrajzi kelet-európai végeken elterülő város természetesen ezzel szeretne adózni az elnöknek, kifejezve Vlagyimir Putyin iránti elismerésüket azokért az erőfeszítésekért, amelyeket az elnök az ország felemelése érdekében tett – áll a kezdeményezésről hírt adó honlapon.

Aztán azért kiderül, hogy kevésbé emelkedett eredményekkel is elégedettek lennének Krasznokamszk lakói. Putyin nevével a várostól aligha lehetne megtagadni a fejlesztéseket – remélik az ötletgazdák. Például ha azt követelik majd, hogy „adjanak Putyinnak tiszta vizet” – akkor aligha lehet majd az ivóvízhálózat fejlesztését megtagadni a várostól, feltéve, ha jót akarnak maguknak az illetékes vízügyi csinovnyikok.

Szóval, az akció valójában nem más, mint a rozsdás csövek, kátyús utak, lerongyolódott házak elleni nyomásgyakorló tiltakozás, biztonságos nyelvcsapással kísérve.

Krasznokamszk egyébként már eddig is nyertese volt annak, hogy igyekezett minél közelebb kerülni Putyinhoz. Három éve a várostól 35 kilométerre fekvő egymilliós Permben járt az elnök, ahol egy krasznokamszki munkás arról panaszkodott, hogy náluk otthon bizony egyetlen fedett korcsolyapálya sincs. Alig két évvel később már fel is avatták Krasznokamszk jégcsarnokát.

De máskor is jelentett már varázsszót Putyin. Az elnök évente tartja meg Élő vonal című műsorát, amelyben betelefonáló, interneten bejelentkező vagy országszerte zajló helyszíni közvetítéseknél mikrofont ragadó polgárok elmondhatják ügyes-bajos dolgaikat. Így volt már olyan kistelepülés, amelynek néhány hét alatt megoldódott az évek óta húzódó vízhálózat-fejlesztése, volt olyan nagymama, akinek rendezték a lakásügyét, a kilenc éves Dása Vorfolomejeva pedig szép ruhát kapott és egy Újévi ünnepségre szóló meghívót a Kremlbe.

Itthon milyen településnév jönne jól?

  • 1594
    Felcsút
  • 449
    Alcsút

A formálisan civil krasznokamenszki kezdeményezést azonban a város polgármestere nem támogatja. Jurij Csecsotkin szerint szerint a Putyin név inkább egy új építésű városhoz volna méltő, Krasznokamenszk inkább jobb, ha saját történelmi nevénél marad – írta a Guardian. Nem mintha az 1929-ben alapított település históriája különösebben hosszú lenne.

Az átnevezési akció egyébként a városi képviselőtestület proteszt-akciója is lehet Csecsotkinnal szemben. A képviselők tavaly már bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, és jelenleg is folyik a költségvetési vita, többek között épp az infrastrukturális fejlesztések miatt.

Rovatok