Index Vakbarát Hírportál

Ha nagyon akarják, megvádolhatják a szerb kormánynak dolgozó Blairt

2015. március 4., szerda 13:05

Tony Blair volt brit miniszterelnök nemrég a szerb kormány tanácsadója lett, de ha hinni lehet a Danas című napilapnak, még mindig hatályos ellene egy vádirat.

A Magyar Szó Online azt írja, hogy Blairt Jugoszlávia területi integritásának megsértésével vádolják, mert országa részt vett az 1999-es NATO-hadműveletekben. Ennek a bűncselekménynek húsz év az elévülési ideje, de a bírósági rendszert azóta többször átszervezték, és szinte lehetetlen kideríteni, hogy az ügyben melyik bíróság illetékes.

A történet 2000-ben kezdődött, amikor Bill Clinton volt amerikai elnököt, Madeleine Albright volt amerikai külügyminisztert, Tony Blairt, Jaques Chirac akkori francia elnököt, Gerhard Schröder német kancellárt és a NATO kilenc akkori vezetőjét elítélték a belgrádi kerületi bíróságon. Egy sor bűncselekményért távollétükben húsz-húsz év börtönt kaptak.

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság ezt az ítéletet megszüntette, és az ügyet visszaküldte a kerületi törvényszéknek. Itt végül öt vádpont közül négyet ejtettek, de a területi integritás megsértése maradt.

Rovatok