Index Vakbarát Hírportál

Nem engedik be az ukrán mentőalakulatokat a donyecki bányaszerencsétlenség helyszínére

2015. március 4., szerda 15:57

Nem engedik be a kelet-ukrajnai szakadárok által egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság helyi hatóságai a kijevi hatalom mentőalakulatait a Zaszjagyko bányába - közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökre hivatkozva az MTI. Jacenyuk közölte, hogy még reggel utasítást adott az ukrán katasztrófavédelem mentőalakulatainak a tárnákban rekedt bányászok kimentésére, de a szeparatisták elutasították a felajánlott segítséget.

A szerda hajnalban bekövetkezett sújtólégrobbanás miatt a katasztrófavédelem információi szerint 73 bányász rekedt a föld alatt, és egy veszítette életét. Korábban a Reuters a bányabiztonsági szolgálatra hivatkozva azt közölte, hogy 30 bányász meghalt. A szakadárok hírügynöksége közölte, hogy a robbanás idején 230 ember tartózkodott a tárnákban, és közülük 157-nek sikerült kimenekülnie, 14 embert súlyos égési sérülésekkel ápolnak.

Szerda este hétig 17 bányász holttestét találták meg.

Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság parlamentjének alelnöke kijelentette, hogy Kijev nem ajánlotta fel segítségét hivatalos csatornákon keresztül. "Továbbá se Ukrajnához, se máshoz nem fordultunk segítségért eddig. Különben is, ha szükségünk lenne segítségre, akkor Oroszországhoz vagy a Luhanszki Népköztársasághoz fordulnánk" - mondta Pusilin.

Rovatok