Index Vakbarát Hírportál

Csak 6500 szavazat kellett volna

2015. március 5., csütörtök 11:05 | aznap frissítve

Február végéig lehetett lehetett szavazni az Európai Év Fája versenyben induló induló fákra, és addig, amíg lehetett látni a szavaztokat, úgy tűnt, hogy a tatai Öreg-tó partján álló 232 éves platánfa fog nyerni. Sajnos azonban a hajrában az észtek ismét átvették a vezetést, így 2015 fája a focipálya közepén álló tölgy lett.

A 14 ország részvételével zajló nemzetközi versenyben nemcsak a fák szépségére kellett díjazni, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetet is. Magyarország a csodatevő tatai platánnal nevezett a versenyre, ami Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író saját bevallása szerint a sztrókja után visszaadta neki az íráskészségét. A platánt még az Esterházy-család hozatta Versailles-ból, az író Platánkirály címmel mesét is írt róla.

Az első helyet mégsem sikerült megszereznie, helyette Az Európai Év Fája az az észtországi tölgyfa lett közel 60 ezer szavazattal, aminek az a különlegessége, hogy egy focipálya közepén áll. A tölgy olyan mélyen meg van gyökerezve, hogy 1951-ben még két traktorral sem tudták kihúzni, így inkább ott hagyták, és most körülötte fociznak Orissaare lakói.

A tatai platán a 2. lett 53,5 ezer, a harmadik egy spanyolországi nyárfa lett közel 14 ezer szavazattal. Mondjuk ebből is látszik, hogy az észtek és a magyarok között erős volt a verseny, de hiába vagyunk nyolcszor annyian, mint ők, legyőztek minket.

Rovatok