Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanprobléma? Majd a farkasok megoldják

2015. március 5., csütörtök 22:36

Az alaszkai republikánus képviselő, Don Young a kilencvenes évek óta építi hírnevét, csütörtökön egy vitában megint olyat mondott, amiből balhé lett.

A nyolcvanegy éves Young egy bizottsági meghallgatáson kapta fel a vizet, mert szerinte az alaszkai természeti kincseket felügyelő bizottság úgy hoz döntéseket, hogy meg sem kérdezik őket. A politikus éppen a szürke farkasok populációja miatt háborgott, amikor azt kérdezte vitapartnerétől

"Hány nyomorult farkas van az ön körzetében? Egy sem. Szeretném, ha megismernék ezeket az állatokat az ön körzetében. Egyből megoldaná a hajléktalanproblémát"

A képviselő irodája nem reagált a Washington Post megkeresésére, de nem ez az első eset, hogy botrány van a kijelentéseiből. Egy bevándorlókról szóló törvénytervezet megvitatása alatt a mexikóiakat sértegette 2013-ban, még ugyanebben az évben, amikor a melegházasságról kérdezték egy középiskolai rendezvényen, azt mondta, nem létezhet két férfi között házasság, mert "mit kezdene egymással például két bika". 

Az öngyilkosságok számának emelkedéséről is megvolt a véleménye, szerinte amíg az emberek rendesen dolgoztak, addig ennyi öngyilkosság sem volt az országban. 

Hírnevét már a kilencvenes években elkezdte megalapozni. 1994-ben egy kongresszusi meghallgatáson arról volt szó, hogy az alaszkai őslakosok kereskedhetnek-e szabadon védett állatok testrészeivel, és a politikus azzal sokkolt, hogy előhúzott egy 45 centis rozmárpénisz-csontot, és azzal kezdte el püfölni asztalát.

Az állatokat amúgy se nagyon kíméli, a helyi KTVA kritizálta már azért, mert otthona tele van ritka állatok trófeájával, azt meg ő maga mesélte el egyszer egy újságnak, hogy kilőtt egy alvó grizlit, ami már csak azért is jó ötlet volt, mert megtermett példány volt, úgyhogy nem volt ebben semmi kivetnivaló. 2010-ben a csuklóját egy farkascsapdába nyomva igyekezett bizonyítani, hogy az ilyen csapdák alkalmazása nem is olyan fájdalmas az állatoknak. 

Ezek után már az sem meglepő, hogy amikor egy környezetvédő szervezet az alaszkai klímaváltozásról hozott nyilvánosságra tanulmányt, Young a világ egyik legnagyobb átverésének nevezte a globális felmelegedést. Támogatta volna azt is, hogy környezetvédelmi területeken olajcégek végezzenek fúrásokat, és sokéves politikai karrierje alatt Indítottak ellene már több vizsgálatot. 2007-ben azért, mert állítólag megvesztegették, 2005-ben pedig kampánypénzekkel nem tudott elszámolni, de egyik esetben sem ítélték el. 

Rovatok