Index Vakbarát Hírportál

Kanadai lelkészt tart fogva Észak-Korea

2015. március 5., csütörtök 17:12

A kanadai kormány is megerősítette, hogy Észak-Korea fogva tartja a torontói Fény Koreai Presbiteriánus Egyház egyik lelkipásztorát. A 60 éves, koreai etnikumú Hyeon Soo Lim január végén utazott Észak-Koreába, ahol rendszeresen végez karitatív munkát: egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját is segíti. 

Családja és egyháza azóta nem hallott róla, pedig a lelkész már több mint százszor járt a külvilágtól szinte teljesen elzárt kommunista országban, írja az MTI.

Az érintett egyház szóvivője azt mondta, a kanadai külügyminisztérium értesítette a férfi családját hozzátartozójuk fogvatartásáról. A szóvivő úgy tudja, Lim ellen vádat emeltek az észak-koreai hatóságok, de azt nem tudni, hogy pontosan miért.

Lim utazása az egyház szerint semmiképpen sem politikai, hanem egyértelműen missziós jellegű volt. A lelkésznek az eredeti tervek szerint február 4-én kellett volna elhagynia az országot.

Észak-Korea vallási okokból korábban  több amerikai állampolgárt is őrizetbe vett, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádoltak meg, de hosszabb-rövidebb ideig tartó fogvatartást követően – valószínűleg az amerikai diplomáciai lobbi eredményeként – szabadon engedték őket.

Kanada 2010-ben egyébként felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait a kommunista országgal, 2011-ben pedig, az észak-koreai atomrobbantásokra válaszul, szankciókat vezetett be Phenjannal szemben.

Rovatok