Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták az amerikai nagykövetet Szöulban

2015. március 5., csütörtök 00:38 | aznap frissítve

Támadás érte az Egyesült Államok dél-koreai nagykövetét Szöulban – közölték helyi hírforrások.

Egy ötvenöt éves férfit gyanúsítanak a támadással, akit elfogtak a helyszínen. Kim Kidzsonga két Korea egyesítését követelő jelszavakat kiabált, amikor a 42 éves diplomatára támadt. A férfi borotvapengével vágta meg a nagykövetet az arcán és a karján. Lippert kórházi ellátásban részesült, sérülése nem életveszélyes.

Mark Lippert éppen egy olyan rendezvényen vett részt, aminek a két Korea megbékélése volt a témája - írja a CNN.

A diplomatát a rendezvény helyszínének reggelizőasztalánál támadta meg a merénylő, aki egykor katonaként szolgált. A férfit szélsőjobboldali aktivistaként ismerik – írta a BBC.

Phenjan örül

A támadáskor a két Korea egyesítése mellett azt is követelte, hogy országa mondja fel szoros szövetségét az Egyesült Államokkal. Támadása egyúttal a jelenleg zajló dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlat elleni tiltakozás is volt.

A dél koreai elnök elítélte a merényletet, amelyet Dél-Korea és az Egyesült Államok szövetsége elleni támadásnak nevezett.

A kommunista Észak-Korea hírügynöksége (KCNA) is kommentálta a hírt: eszerint az akció nem más, mint a háborús uszító Egyesült Államoknak járó jogos büntetés. A BBC szerint a férfi lakásában a rendőrség házkutatást tartott, hogy megvizsgálja, van-e kapcsolata a férfinak Észak-Koreával.

Rovatok