Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású offenzíva kezdődött Szaddám Huszein szülővárosának visszafoglalására

2015. március 5., csütörtök 15:55

Egy iraki kormánykatonákból és iráni támogatású síita milíciákból álló, közel 30 ezres erő négy napja indította meg a támadást Szaddám Huszein szülővárosának visszafoglalására, egyelőre megpróbálják bekeríteni az Iszlám Állam (IS) harcosait, mielőtt megostromolnák a várost, írja a BBC.

A földi egységeket iraki vadászgépek és helikopterek is támogatják, de az Irakban és Szíriában már több ezer légi csapást végrehajtó koalíció nem vesz részt a támadásban. Az iraki offenzíva egyelőre lassan halad, mert az iszlamisták aláaknázták a környéket, és több útszéli pokolgépet is robbantottak már. Az IS harcosai olajkutakat is felgyújtottak, hogy ezzel is nehezítsék a légi csapásokat, de egy iraki tábornok szerint ez nem befolyásolja a műveletet.

28 ezer ember menekült el otthonából a Tikrit visszafoglalására indított offenzíva elől, jelentette az ENSZ. A menekülők többsége Szamarra város felé tart, de sok család ellenőrző pontoknál rekedt. Az ENSZ segélykonvojokat küldött a helyszínre.

A Fehér Ház és emberi jogi szervezetek is figyelmeztettek, nehogy szektariánus erőszakhullám induljon el a síita milíciák érkezésével a szunniták lakta területen.

Egy iraki katonai forrás szerint a kormányerők szerdán elfoglalták al-Maibdi falut is a Tikrit és a kurdok által ellenőrzött Kirkuk olajváros közötti úton, amivel több közeli olajmezőt is megszereztek. Az utat fontos utánpótlási útvonalnak használta az Iszlám Állam.

Ugyanakkor a katonák és a milíciák egyelőre nem érték el a Tikrit körül felállított IS-állásokat, emellett al-Dour városba sem hatoltak be, amit szintén az Iszlám Állam egyik erősségének tartanak. Tikrit visszafoglalása az első lépés lenne az Irak második legnagyobb városának, Moszulnak a visszafoglalásához vezető úton, írja a BBC.

Nimrudnál is rombol az Iszlám Állam

A BBC beszámolója szerint az ősi asszír városban, Nimrudban bulldózerekkel pusztított el műemlékeket az Iszlám Állam. Hasonló rombolást végeztek február végén Moszulban

Rovatok