Index Vakbarát Hírportál

Emberöléssel gyanúsítják az amerikai nagykövetre támadó férfit

2015. március 6., péntek 19:48

Emberölési kísérlettel gyanúsítják Szöulban az amerikai nagykövetre támadó Kim Ki Dzsongot, és vizsgálják, hogy a támadásnak köze van-e a férfi korábbi észak-koreai útjaihoz, írta az MTI a szöuli rendőrség alapján.

A koreai férfi csütörtökön rontott rá Mark Lippert amerikai nagykövetre a dél-koreai főváros egy művészeti központjában tartott rendezvényen, és a nagykövet arcán és bal csuklóján súlyos sebeket ejtett. A támadót azért engedték be a rendezvényre, mert tagja volt az azon résztvevő, a két Korea egyesítését támogató szervezetnek.

Érdekesség, hogy az eseményt 29 rendőr biztosította, közülük 29-en az épületen kívül tartózkodtak a támadás idején.

A rendőrség vizsgálja, hogy a férfi korábbi észak-koreai látogatásainak van-e köze a támadáshoz. Kim 1999 és 2007 között hét alkalommal utazott a kommunista országba, kihallgatásán viszont tagadta, hogy valaha ellátogatott volna Észak-Koreába. Elutasította, hogy bárhogyan is kötődne az északi szomszédhoz, és tagadta, hogy bűntársai lennének.

Arra kérdésre, hogy meg akarta-e ölni Lippertet, megrázta a fejét. Azt mondta, az évenkénti amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat ellen akart tiltakozni tettével, mert az szerinte gátolja a két Korea közeledését. A férfi ügyvédje hangsúlyozta, védence csak rá akart ijeszteni az Egyesült Államokra, de semmilyen személyes problémája nem volt a nagykövettel.

Rovatok