Index Vakbarát Hírportál

Navalnij kijött a börtönből, és ugyanott folytatja, ahol abbahagyta

2015. március 6., péntek 11:04

Tizenöt nap után kijöhetett a börtönből Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető, írja a BBC. Szórólapozásért vitték be, egy vasárnapra tervezett tüntetésre hívta az embereket. Ez végül gyászmenet lett, a szombat hajnalban meggyilkolt Borisz Nyemcovra, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfelére emlékeztek.

Navalnij szerint politikai indítékokból kreálnak ellene vádakat. Azt mondta, nem hátrálnak meg, folytatják a munkát, „a múlt heti terrorakció nem érte el a célját”.

Az MTI szerint tavaly december 30-án a moszkvai Zamoszkvoreckij kerületi bíróság csalás és pénzmosás vádjával három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Navalnijt az Yves Rocher-ügyben. Öccsére, Olegre ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

A vád az volt ellenük, hogy négymillió rubel (20,2 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának. Az elmarasztaló ítélet annak ellenére született, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója leszögezte, cége semmilyen kárt nem szenvedett a Navalnij fivérek cégével folytatott együttműködés során.

Rovatok