Index Vakbarát Hírportál

Nyemcov-gyilkosság: őrizetben két gyanúsított

2015. március 7., szombat 11:47 | aznap frissítve

Ingusföldön vettek őrizetbe két gyanúsítottat Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásával kapcsolatban, jelentette az orosz média Albert Barahajevre, az ingusföldi nemzetbiztonsági tanács titkárára hivatkozva.

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó kaukázusi köztársaság tisztségviselője szerint Anzor Gubasevet akkor fogták el, amikor Malgobek városból gépkocsival tartott Voznyeszenszkaja falu felé, ahol anyja él. A másik gyanúsítottat, Zaúr Dadajevet Magasz városában vették őrizetbe. Barahajev tájékoztatása szerint Gubasev egyik fivérét ugyancsak őrizetbe vették, írja az MTI.

Elmondta, hogy Gubasev és Dadajev családtagjai Csecsenföldről költöztek át a hatvanas években Voznyeszenszkajába. Anzor Gubasevnek és Zaúr Dadajevnek Csecsenföld fővárosában, Groznijban volt lakása, ott is laktak. Barahajev úgy tudja, hogy Dadajev mintegy tíz évig szolgált a csecsen belügyminisztérium "Észak" nevű zászlóaljában.

A jelenlegi rendszer bírálói közé tartozó Nyemcovot, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt), valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét február 28-án este gyilkolta meg Moszkvában egy ismeretlen tettes több lövéssel. A bűncselekmény elkövetésének helyszínén jelen volt Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője is, de állítása szerint ő nem látta a politikus gyilkosát.

Bortnyikov már a hét közepén jelezte, hogy a gyilkosság ügyében vannak gyanúsítottjaik. A bűntény felderítésén a titkosszolgálatok, a Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZKB) és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint 100 tagú operatív csoport foglalkozik. A volt miniszterelnök-helyettes Nyemcovot a nacionalisták korábban "az orosz nép ellenségei" közé sorolták.

Rovatok