Index Vakbarát Hírportál

A szakadárok és az ukrán erők is egymást vádolják

2015. március 8., vasárnap 00:28

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán erők is azt állítják, hogy visszavonták a nehézfegyvereket a frontvonalból, ahogy az a minszki tűzszüneti megállapodásban szerepel. Mindkét oldal vitatja ugyanakkor, hogy a másik eleget tett volna a megállapodásban foglaltaknak.

A TASZSZ által idézett Eduard Baszurin, a donyecki erők parancsnokhelyettese azt állította, hogy az ukrán katonák szombat hajnalban tizennégyszer is tüzet nyitottak rájuk a donyecki reptér közelében, többek között 122 milliméteres aknavetőkkel. Ugyanakkor Kijevben hírszerzési információk alapján már pénteken azt mondták, hogy a szakadárok csak színlelik a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár fél óra alatt visszaállíthatnak mindent a korábbi állásokba, írja az MTI.

A két oldalnak ütközőzónákat kell kialakítaniuk: a tüzérségi erőknek legalább 50 km-re kell lenniük egymástól, de a legveszélyesebb rakéták esetében 140 km az előírás, írja a BBC. Az AP megjegyezte, hogy a szombati határidőig egyetlen független forrás, például a tűzszünet betartatásával megbízott Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sem erősítette meg a két fél állításait.

Az elmúlt hetekben a két oldal kölcsönös fogolycseréket hajtott végre a minszki megállapodás alapján. Az érvényben lévő tűzszünet ellenére a donyecki repülőtér és az Azov-tenger partján lévő, ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol közelében is folytak kisebb harcok.

Rovatok