Index Vakbarát Hírportál

Ellopott Michelangelo-levelekkel zsarolják a Vatikánt

2015. március 8., vasárnap 20:25

Elloptak két, a festőmester saját kezével írt Michelangelo-levelet a vatikáni levéltárból, és a tolvaj - vagy valaki, akinek a tolvaj évekkel ezelőtt eldata a leveleket - pénzt követel értük, írja az MTI.  Egy olasz lap úgy értesült, hogy a zsaroló a Vatikán egy volt alkalmazottja, és 100 ezer eurót követel a dokumentumokért.

Federico Lombardi szerint két, a reneszánsz zseni által írt levél tűnt el sok évvel ezelőtt a Szentszék levéltárából, s nemrég valaki felajánlotta a Szent Péter bazilika működtetéséért felelős Angelo Comastri bíborosnak, hogy "egy bizonyos összegért cserébe" visszaadja a ritka dokumentumokat.

Az ajánlatot természetesen azonnal elutasították, mert lopott tárgyakról van szó - mondta a szóvivő.

Lombardi szerint egy levéltáros apáca 1997-ben észlelte több dokumentum, köztük a Michelangelo-levelek hiányát, és értesítette is feletteseit az eltűnésről. Lombardi nem mondta meg, hogy eddig miért tartották titokban a lopást.

A saját kezűleg írt levelek igen különlegesek, mert a Sixtus-kápolna falait kifestő mester többnyire nem maga írta a leveleit, hanem a tanítványaival íratta őket, és ő maga csak szignálta azokat.

Rovatok