Index Vakbarát Hírportál

Obama: A rasszizmus elleni küzdelem még nem ért véget

2015. március 8., vasárnap 01:13 | aznap frissítve

A faji megkülönböztetés egyesült államokbeli története még mindig árnyékot vet a ma élő amerikaiakra, sokat javult a helyzet, de a rasszizmusellenes küzdelem messze nem ért véget, mondta Barack Obama amerikai elnök az alabamai Selmában, a véres vasárnap 50. évfordulója alkalmából.

A fekete polgárjogi mozgalom tiltakozó akcióinak részeként 1965. március 7-én aktivisták menetet szerveztek Selmából az állam fővárosába, Montgomerybe, de a rendőrök erőszakkal, gumibotokkal és könnygázzal szétoszlatták a több száz fős tömeget. A rendőri brutalitás azonban akkora nyilvánosságot kapott, hogy az amerikai társadalom nagy része a mozgalom mellé állt, és ennek hatására a feketék választójogot nyertek, írja az MTI.

„A tettükkel minden amerikai előtt megnyitották a lehetőségek kapuját" – mondta Obama a megemlékezésen összegyűlt 40 ezer ember előtt, és az igazság harcosainak nevezte az akkori aktivistákat. Obama szerint a faji megkülönböztetés nem tipikus, de nem is egyedülálló jelenség az Egyesült Államokban, míg „a polgárjogi mozgalom előtt egyértelműen az volt".

A BBC szerint utalt azokra az esetekre is az elmúlt időszakból, amikor fegyvertelen fekete fiatalokat öltek meg fehér rendőrök. Szombaton többen tüntettek a wisconsini Madisonban, ahol péntek éjjel egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt. Az esetet még vizsgálják, egyelőre annyi biztos, hogy dulakodás előzte meg a lövést.

Obama és felesége, Michelle mellett George W. Bush volt elnök is résztvett a megemlékezésen vonuló menetben.

Rovatok