Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliának elege van a menekültügyi okoskodásból

2015. március 9., hétfő 12:48

„Elege van Ausztráliának a kioktatásból” – mondta Tony Abbott, miután elkészült az ENSZ újabb jelentése az ország menekülteket kezelő politikájáról. Az ausztrál kormányfő által kritizált hétfői ENSZ-jelentésben – amelyben további 60 országot is megvizsgáltak – arról esik szó, hogy Ausztrália nem megfelelő körülmények között tartja a menekülteket, a velük érkező gyermekeknek sem biztosít megfelelő feltételeket, és a táboron belüli erőszakos cselekményeket sem tudja megelőzni.

Ennélfogva Ausztrália megsérti a menekültek jogát az erőszaktól, kegyetlenkedésektől és embertelen körülményektől mentes életre.

A jelentés a Manus-szigeten lévő táborról szól, ami régóta célpontja jogvédő csoportoknak. A sziget Pápua-Új Guineához tartozik, több mint ezer kilométerre Ausztráliától. Canberra célja a szigettel, hogy fizikailag is távol tartsa a menekülteket az országtól, amíg nem dönt sorsuk felől.

A pozitív döntés sem jelenti, hogy a menekült letelepedhet Ausztráliában: az ország menekültügyi programja azt célozza meg, hogy a migránsok Pápua-Új Guineán, Naurun vagy Kambodzsában telepedjenek le. A három országgal Ausztrália együttműködési megállapodást kötött, finanszírozva az ott letelepedők oktatását, egészségügyi ellátását és mindennapi megélhetését.

Az ausztrál kormány visszautasította az ENSZ-jelentést, mert indokolatlanul kritizálja Ausztráliát, amiért az országtól távol lévő Manuson üzemelteti a menekülttábort. Abbott szerint éppen ezzel sikerült elérni, hogy a menekültek hajói nem úsznak Ausztráliáig, és ezzel valójában életeket mentenek meg, hiszen korábban sok lélekvesztő az óceánba veszett. 2009 óta 600 ember halt meg az Ausztráliába tartó menekültek közül.

A tábor körülményeit sem tartja aggasztónak a Liberális Pártot vezető Abbott, akinek választási szlogenje az volt, hogy „Állítsuk meg a hajókat". Szerinte minden alapvető szükségletet kielégít a manusi tábor, elegendő ruha, élelem áll rendelkezésre.

2013 első felében 15 ezer ember – főként Afganisztánból, Srí Lankából, Irakból és Iránból – keresett volna menedéket Ausztráliában, ám ez a Pápua-Új Guineában és Nauruban lévő táborok révén jelentősen lecsökkent. Ezzel, véli az ausztrál kormány, sikerült az embercsempészettel foglalkozó alvilági szervezetekre is csapás mérni.

Rovatok