Index Vakbarát Hírportál

Megindulhat az eljárás Iliescu ellen

2015. március 9., hétfő 20:31

A román legfelsőbb bíróság hétfői döntése értelmében újra eljárás indulhat Ion Iliescu ellen az 1990-es bányászjárás miatt.

A volt román elnököt már korábban is gyanúsították azzal, hogy más katonai vezetőkkel együtt ő a felelős azért, hogy a rendszerváltás után fél évvel erőszakhullám tört ki Bukarestben. Iliescu a keménységükről is ismert Zsil-völgyi bányászokat azzal szólította fel a fővárosba, hogy „meg kell védeni a hatalmat”.

A bányászok tüntetőket, diákokat, de egyszerű járókelőket is bántalmaztak, az ellenzéki pártok székházát is feldúlták. A kialakuló összecsapásokban legalább hatan haltak meg, a sebesültek száma több százra rúgott.

Korábban a katonai ügyészség azzal a váddal folytatott eljárást Iliescuék ellen, hogy azok szándékosan provokálták ki a konfliktust, hogy leszámolhassanak az ellenzékkel. Az eredeti eljárást azonban 2009-ben formai hibák miatt vádemelés nélkül zárták le.

A legfelsőbb bíróság mostani döntése értelmében viszont újra meg lehet nyitni az aktákat. Hiába telt el 25 év, elévülhetetlen bűncselekmények (emberiesség elleni bűncselekmények és szándékos emberölés) esetében erre még mindig van lehetőség. Az ügy előzménye, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben az 1990-es atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Ion Iliescu 1990 és '96, majd pedig 2000 és 2004 között volt Románia elnöke. Az utóbbi időben időnként Ponta Szociáldemokrata Pártjának rendezvényein vett részt a most 85 éves exelnök — emlékeztet többek között a székelyudvarhelyi UH.

Rovatok