Index Vakbarát Hírportál

Japán nem ismeri el az orosz Krímet, de volt kormányfője igen

2015. március 10., kedd 20:31

Hiába ellenezte Tokió, mégis elutazott az egy éve Ukrajnától elcsatolt, orosz fennhatóság alá került Krímre a volt japán kormányfő. Jukio Hatojama azért ment el, hogy személyesen győződjön meg arról, hogyan érzik magukat az emberek a félszigeten az országváltás óta. Szerinte a népszavazás – amelyet Kijev nem ismert el – a Krím többségének véleményét tükrözte, már pedig „a demokrácia legfontosabb eleme, hogy működése egybeessen a polgárok elképzeléseivel” – idézte a politikust a Newsru.com.

Hatojama 2009-2010 között volt Japán kormányfője, jelenleg a japán-orosz barátsági társaság vezetője. Szerdán Szevasztopolba látogat és találkozik a félsziget Oroszország által jóváhagyott vezetőjével is.

A lépés szembemegy a hivatalos Tokióval, amely támogatja az Oroszország elleni szankciókat.

Ez nem meglepő, hiszen Japánnak és Oroszországnak 70 éves rendezetlen területi vitája van: Tokió szerint Moszkva jogtalanul foglalta el a Kuril-szigetek négy legdélibb tagját – japán terminológiában az Északi Területeket – így azt visszaköveteli. Hivatalosan békeszerződés sincs érvényben a két ország között – bár ez papíron sem jelenti, hogy jogilag hadiállapot volna érvényben köztük.

Iturup, Kunasir, Sikotan és a Habomai-szigetcsoport sorsáról 2000-ben úgy tűnt, megállapodás születik, ám a nagy bejelentés végül elmaradt.

Helyette Dmitrij Medvegyev kormányfő látogatta meg a közelmúltban a halászati és katonai szempontból fontos szigeteket, jelezve, hogy a területre Moszkva továbbra is igényt tart.

Ez tényleg Hatojama magánakciója?

  • 106
    Nem. A krími szöveg majd jól jön egy népszavazáshoz a vitatott szigeteken.
  • 102
    Igen, az oroszok a klasszikus módon meggyőzték.

Rovatok