Index Vakbarát Hírportál

Clinton: Két e-mailt kellett volna használni

2015. március 11., szerda 01:02

Elismerte Hillary Clinton, hogy jobb lett volna, ha amerikai külügyminiszteri korszakában hivatali ügyekben kizárólag a hivatalos e-mailjét használja, és elkülöníti azt magán e-mail címétől.

A demokraták 2016-os lehetséges elnökjelöltje azóta kényszerül magyarázkodásra az e-mailezési gyakorlata felől, amióta a New York Times megírta: a 2009 és 2013 között hivatalban lévő külügyminiszter kizárólag magán e-mail fiókját használta. Ezt feltörve könnyen fontos információk szivároghattak ki és az sem biztos, hogy a minisztérium így minden hivatalos levelet archiválni tudott.

Clinton mindenkit biztosított afelől, hogy senkinek nem küldött e-mailjén keresztül minősített dokumentumokat.

Az egykori first lady kedden adott sajtótájékoztatóján elmondta, nem sértett törvényt a gyakorlatával, kényelmesebbnek is tűnt egy címet használni kettő helyett, de elismerte, hogy ez nem volt helyes döntés – írta a Bloomberg.

Clintont a múlt héten idézte maga elé a Képviselőháznak az a republikánus vezetésű bizottsága, amely a kelet-líbiai Bengáziban lévő amerikai diplomáciai képviselet elleni 2012-es támadást vizsgálja. A támadásban az amerikai nagykövet,  Cristopher Stevens mellett a képviselet három másik amerikai munkatársa is életét vesztette.

A bizottság minden, a merényletről szóló iratot bekért, ekkor közölte a külügyminisztérium – utalva Clinton magán e-mail címére – hogy nem áll minden a rendelkezésére. A politikus ezután maga szorgalmazta e-mail fiókja tartalmának nyilvánosságra hozását.

Nem itt folyt a nagypolitika

Legalábbis azt a 30 ezer e-mailt, amelyek külügyminiszteri hivatala idejében, munkájával kapcsolatosan születtek Ezeket elmondása szerint el is juttatta a minisztériumnak. Emellett 31 ezer magánjellegű levelet azonban törölt.

„Nem akartam megőrizni azokat a leveleket, amelyek Chelsea – Bill Clinton volt amerikai elnök és Hillary Clinton közös lánya – esküvőjének előkészületeiről vagy anyám temetésének megszervezéséről szólnak” – mondta Clinton, aki szerint az emberek többsége nyilván megérti a magánszféra iránti mérsékelt igényét.

Clinton hivatala szerint a levelek átvizsgálása után csak egy olyan e-mail került elő, amely egy másik ország külügyminisztériumától érkezett, Nagy-Britanniából – írta a Reuters. Clinton ugyanis nem e-mailben, hanem inkább telefonon, vagy személyesen cserélt információt külföldi tárgyalópartnereivel.

Rovatok