Index Vakbarát Hírportál

Miért nyugodtak az ISIS foglyai kivégzés előtt?

2015. március 11., szerda 19:48

Az ISIS legtöbb kivégzős videójában a fogoly nyugodtan beszél, egyenesen a kamerába néz, és látszólag nyoma sincs szemében a rémületnek. Vajon hogyan lehet ennyire higgadt?

Saleh kipakol

A Sky Newsnak nyilatkozó egykori őr adott egy lehetséges magyarázatot a jelenségre. A magát Salehként említő férfi börtönőrként szolgált, és ő kísérte a rabokat a kivégzésükre.

Elmondása szerint több próbakivégzés is volt, így a rabok megnyugodtak, hogy az egész csak színjáték. Saleh elmondta, a rabokat azzal nyugtatták, nekik nem érdekük megölni őket, csak a kormányaikra akarnak nyomást gyakorolni, hogy hagyjanak fel a terrorszervezet elleni háborúval.

A foglyoknak szintén ezen okból arab nevet is adtak, hogy úgy érezzék, valóban befogadták őket.  Az őrök felhívták a rabok figyelmét, akkor se ijedjenek meg, ha a fogvatartóik felemelik a hangjukat. 

Saleh tudta, hogy mindez nem igaz, és a foglyokat előbb-utóbb kivégzik.

Az ISIS a Washington Post feltételezése szerint propagandaokokból tartotta fontosnak, hogy a foglyok nyugodtak legyenek. A kétségbeesett, siránkozó rabok ugyanis szimpátiát ébreszthetnek a nézőben.

Rovatok