Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó megnyugodhat, mégsem távozik a hatalomból Nazarbajev

2015. március 11., szerda 11:03

Öt nappal ezelőtt nyugtalanító hírek érkeztek Kazahsztánból, Nusztrultan Nazarbajev elnök felvetette távozásának hírét. Az országot 1989 óta vezető elnök azt mondta, hogy

Sok éve vezetem Kazahsztánt, már ott álltam függetlenségének bölcsője mellett. Ezért aztán azt fontolgatom, hogy színházi nyelven szólva, ideje lenne színt váltani. 

A 74 éves Nazarbajev a Szingapúrt 35 évig vezető Lee Kuan Yew-t hozta példaként, aki egyszer meglátta magát a tévében, és mivel nem tetszett neki a kép, lemondott. "Lehet, hogy nem érdemes tévét nézni, de hasonlót tervezek" - mondta a kazah elnök.

Most azonban megnyugodhat a kazah elnök minden rajongója, az MTI híradása szerint ugyanis a kormányzó Haza Pártja kongresszusán azt kezdeményezte, hogy Nazarbajev legyen a párt jelöltje az április 26-ra kitűzött elnökválasztáson, egyben kérik, hogy egyezzen bele a jelöltségbe. Az elnök kijelentette, hogy szándékában áll indulni a "megmérettetésen".

Nazarbajev a legutóbbi, 2011-ben megtartott választásokon a szavazók 96 százaléka támogatta. Az elnök mindhárom kihívója Nazarbajev híve volt, a kampányban nyíltan támogatásukról biztosították az államfőt. Egyikük eredménye sem érte el a két százalékot.

És hogy miért olyan fontos hír ez nekünk, megtudhatja a Kazah-magyar két jó barát című cikkünkből.

Rovatok