Index Vakbarát Hírportál

Nyemcov-ügy: kihallgatják a jogvédőket

2015. március 12., csütörtök 13:08

Egy nappal azután, hogy a Moszkovszkij Komszomolec újságírója beszélt a Nyemcov-gyilkosság börtönben lévő gyanúsítottjaival, a rendőrség tanúként idézte be a cikk szerzőjét.

Jeva Merkacseva csütörtökön megy be a kihallgatásra, de már szerdán megjelentek otthonánál a rendőrök egy beszélgetésre, ám az újságírónő nem volt otthon.

Aznap a rendőrök hasonló módon beszéltek a jogvédő Társadalmi Megfigyelő Bizottság (ONK) vezetőjénél, aki szintén jelen volt a fogva tartás feltételeit ellenőrző látogatáson. Andrej Babuskint szintén beidézték csütörtökre.

A cikk azért vághatta ki a biztosítékot, mert a fogvatartottak ütlegelésre panaszkodtak, a gyilkosság végrehajtását a rendőrség szerint beismerő Zaur Dadajev pedig ártatlanságát hangoztatta és a börtönbe szállításakor szerzett sebesüléseit mutatta meg a jogvédőknek. (Merkacseva a Gulagu.net jogvédő projekt

Mivel a beszélgetés nem csak a moszkvai Lefortovo börtön fogvatartási körülményeire szorítkozott – az ottani viszonyokra a gyanúsítottak nem panaszkodtak –, az ügyészség úgy véli, a jogvédők beavatkoztak a nyomozás menetébe. (Merkacseva a munkatársa a Gulagu.net fogvatartottak jogaival foglalkozó portálnak is.)

A nem hivatalos beszélgetés után küldött idézés nyomán

Babuskin és Merkacseva hivatalosan is tanúk lettek. Így a továbbiakban nem beszélhetnek a gyanúsítottakkal,

tehát nem is látogathatják őket, így fogva tartásuk feltételeiről jogvédőként sem érdeklődhetnek ezután.

Az egyik gyanúsítottnak erős alibije van

A rendőrség öt embert tartóztatott le a Kreml-kritikus politikus, Borisz Nyemcov február 27-i lelövése kapcsán. Mindannyian csecsenföldiek. Közülük Zaur Dadajev és Anzor Gubasev vádlott, három további férfi gyanúsított.

Az egyik gyanúsítottal szemben azonban megdőlni látszik az ügyészség verziója: Tamerlan Eszkerhanov egy moszkvai éjszakai bár kameráján is látható. A gyilkosság időpontjában ugyan nincs a felvételen, de öt perccel előtte még igen, márpedig az út a gyilkosság helyszínéig onnan negyedóra – írta a Lifenews.ru, bemutatva a videót is.

Az ügyészség szerint könnyen lehet, hogy a gyilkosságnak nincsen megrendelője, azt teljes egészében Dadajev tervelte ki és hajtotta végre.

A Putyin kritikusaként aktív ellenzéki Nyemcov – a kilencvenes évek fiatal demokrata politikusgenerációjának nagy ígérete, aki kormányfőhelyettes volt, amikor Borisz Jelcin államfői utódjaként is szóba került – eszerint azért kapott négy golyót a hátába a Kreml közelében a nyílt utcán, mert a muzulmánokra sérelmes kijelentéseket tett a Charlie Hebdo ellen elkövetett párizsi terrormerénylet után.

Nyemcov politikustársai képtelenségnek tartják a csecsen szálat. Azt nem vitatják, hogy az elfogottak lehetnek az elkövetők, de szerintük – esetleg Ramzan Kadirov csecsen elnökön keresztül – a Kreml áll az ellenzéki politikus megöletése mögött.

Kadirov egyébként Dadajev védelmére kelt. Az orosz hadseregben szolgált – épp a gyilkosság előtt leszerelt – katona több magas rangú állami kitüntetést is átvett Csecsenföldön. Kadirov igazi orosz patriótának nevezte őt, aki sosem ártana Oroszország érdekeinek. A csecsen elnök szerint a gyilkosságot a nyugati titkosszolgálatok hajtották végre Oroszország destabilizálására. Elismeréssel adózott Beszlan Savanovnak is, akit bátor harcosnak  ismert el. A 30 éves férfi csecsenföldi elfogása közben halt meg, miközben felrobbant a kezében egy kézigránát. Nyemcov hívei szerint Savanov likvidálása a Kreml érdeke lehetett, így könnyebben állítható róla, hogy a Nyemcov elleni gyilkosság egyik kulcsfigurája volt, és könnyebben elvarrhatók a szálak, amelyek a Kremlhez vezethetnek.

Rovatok