Index Vakbarát Hírportál

„Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama”

2015. március 12., csütörtök 11:48 | aznap frissítve

A román külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte, hogy a székely szabadság napján a budapesti Hősök terén György-Mózes Árpád azt mondta, hogy

Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama.

A Székelyföldért Társaság elnöke kijelentését azzal indokolta, hogy szerinte a román hatóságok hetente fejeznek le olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog.

Ahogy azt az Index megírta, a keddi felvonuláson való részvételre biztatott a Miniszterelnökség is. A nemzetpolitikai államtitkárság közleményében kiállt a felvonulások mellett, amelyek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a székelyföldi autonómia ügyére.

A román külügyminisztérium MTI által idézett közleménye szerint a Hősök terén elhangzott beszéd nem felel meg az európai szellemiségnek, és elfogadhatatlan.

Ugyanakkor Marosvásárhelyen a román hatóságok valóban megtiltották az autonómiapárti felvonulást, a városban csak megemlékezést tarthattak a résztvevők, miután tavaly a székely szabadság napján kisebb dulakodás tört ki a tüntetők és a rendőrök között. Az erről készült videónkat itt nézheti meg.

Megtartották viszont Erdélyben a sepsiszentgyörgyi, baróti, csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi rendezvényt, ami után a szervezők autonómiát követelő petíciót juttattak el a román hatóságoknak. Magyarországon a Hősök tere mellett Szolnokon és Gyöngyösön volt szimpátiatüntetés. A megmozdulások mindenhol incidensek nélkül értek véget.

Frissítés: Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának társelnöke közölte, hogy a testület mai ülésén megtárgyalták az ügyet, és mivel úgy vélték, hogy a marosvásárhelyi felvonulás betiltása sérti a gyülekezési jogot, az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter csütörtökön felhívta telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen is szót emeljen a budapesti tüntetés miatt. A román külügyminiszter kifejezte reményét, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es (március 19.-20.) marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek.

Rovatok