Index Vakbarát Hírportál

Dzsihadistákat tartóztattak le Spanyolországban

2015. március 13., péntek 11:30

 A spanyol rendőrség egy összehangolt akcióban letartóztatott péntek hajnalban különböző helyszíneken nyolc olyan gyanúsítottat, akik a bizonyítékok szerint dzsihadista szervezethez tartoznak - jelentette be a belügyminisztérium.

A gyanúsítottak a minisztériumszerint terrorista cselekmények elkövetésére buzdítottak másokat, valamint embereket toboroztak arra, hogy Szíriában vagy Irakban csatlakozzanak valamely dzsihadista szervezethez. 

Két további feltételezett dzsihadistát kedden tartóztattak le a Spanyolországhoz tartozó, Marokkóval szomszédos afrikai Ceuta enklávéban. Ők arra készültek, hogy Spanyolországban vagy valamely más európai országban követnek el terrortámadást. Már január 24-én letartóztattak négy embert, aki "ugyanehhez a dzsihadista sejthez tartozott" - közölte szintén a minisztérium.

 Tavaly ötven embert tartóztattak le Spanyolországban szélsőséges iszlamista szervezetben való részvétel gyanújával. A idei év elején mintegy hatvan ember volt vizsgálati fogságban terrorizmus gyanújával a spanyol börtönökben egy igazságügyi forrás szerint.

Az AFP francia hírügynökség szerint több más európai országhoz - Franciaországhoz, Németországhoz, Nagy-Britanniához - képest Spanyolországból viszonylag kevesen utaznak Irakba, Szíriába, hogy valamely szélsőséges szervezethez csatlakozzanak. Spanyolországból mintegy százan tették ezt már meg.

Rovatok