Index Vakbarát Hírportál

Elmennek a Wikileaks-alapítóhoz a svéd ügyészek

2015. március 13., péntek 11:56

A svéd ügyészség felajánlotta, hogy ha a nemi erőszakkal megvádolt Julian Assange, a Wikileaks alapítója nem hajlandó Svédországba menni kihallgatásra, akkor az ügyészek mennek el hozzá Londonba - közölte a BBC.

Assange 2012 óta London ecuadori nagykövetségén él, ott kapott ugyanis menedéket, miután attól félt, hogy ha Svédországba menne, akkor kiadnák az Egyesült Államoknak. 

Assange amúgy tagadja, hogy nemi erőszakot követett volna el. A férfi védőjem Per Samuelson üdvözölte a svéd ügyészek ajánlatát, mivel szerinte Assange már több mint négy éve is ugyanezt javasolta, de Stockholmban erről hallani sem akartak.

Egy svéd ügyész azzal magyarázta a stratégiaváltást, hogy időhiányban vannak, a főbb vádak ugyanis augusztus után elévülnének. Marianne Ny vezető ügyész közleményben tudatta, hogy a londoni kihallgatás sokkal rosszabb, mintha ezt Svédországban tehetnék meg, de ha nincs más megoldás, akkor be kell érniük ennyivel, mert most az idő a legfontosabb szempont számukra. Még akkor is, ha esetleg az ecuadori követségen történő kihallgatás nem viszi előre az ügyet. 

Rovatok