Index Vakbarát Hírportál

Az IKEA nem kockáztat, bezárja orosz lapját

2015. március 13., péntek 15:06

Nem jelenik meg a jövőben az IKEA Family Live orosz nyelvű internetes magazin – közölte a svéd lakberendezési áruházlánc az újság orosz honlapján.

Az ok nem más, mint az a 2013-ban életbe lépett orosz törvény, amely bünteti a homoszexualitás propagálását. Az elnagyoltan fogalmazó törvény alapján azonban könnyű a törvényt megszegni.

A törvény szövege szerint tiltja „a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását fiatalkorúak körében”. Az IKEA szerint magazinja több cikke is értelmezhető úgy, hogy a törvénybe ütközzön.

„Üzleti tevékenységünk során betartjuk annak az országnak a törvényeit, amelyben dolgozunk, ezért, elkerülendő a törvénysértést úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem adjuk ki a magazint Oroszországban” – állt a közleményben.

Elkerülni a gyávaság vádját

Az IKEA saját bevallása szerint magazinjában „nemre, korra, felekezeti hovatartozásra, szexuális orientációra tekintet nélkül igyekszik bemutatni az emberek otthoni életét”, és igyekszik megjeleníteni olyan, az IKEA számára fontos értékeket, mint például az egyenlőség.

A céget azonban már érte az a vád, hogy túlságosan meghajlik az adott ország törvényei előtt, épp a fenti értéket feladva. Így történt, amikor 2012-ben szaúd-arábiai piacán eltüntette katalógusából a nőket, vagy egy évvel később, amikor az orosz kiadványából kivette azt a cikkét, amely egy gyermeket örökbe fogadó brit leszbikus pár életét mutatta be.

A melegjogi és a nők méltóságáért fellépő mozgalmak azonnal gyávasággal vádolták az IKEA-t. Kérdés, hogy az IKEA által fontosnak tartott értékek közvetítésére hivatott magazin teljes bezárása nem gyávaság-e.

Gyáva volt az IKEA?

  • 1369
    Az beszéljen gyávaságról, aki döntött már milliárdos üzletről és munkahelyek ezreiről
  • 523
    Az öncenzúra gyávaság volt, de a lap megszüntetése elegáns üzenet
  • 274
    Igen, vállalnia kellett volna a konfliktusokat a retrográd törvénykezéssel szemben

Rovatok