Index Vakbarát Hírportál

Putyin a tábornokok puccsa miatt tűnt el?

2015. március 14., szombat 15:32 | aznap frissítve

Volt gazdasági tanácsadója szerint napokon belül eltávolítják Dmitrij Medvegyev kormányfőt és Vlagyimir Putyin elnököt a hatalomból – írja a Napi.hu.

Putyin ugyanis teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: a Reuterstől kezdve a New York Timesig minden komolyabb lap azt találgatja, miért nem látta senki március 5. óta. Ez korábban egyáltalán nem volt jellemző az orosz államfőre, hiszen a testőrei gyűrűjében, szigorú napirend szerint él, még a szabadságát is mindig előre bejelentette. Bár pénteken feltűnt egy tévés hírben, senki sem tudja, maga a felvétel mikor készült. Ráadásul Putyin adminisztrációja az elnök betegségére hivatkozva pár napja lemondta a fontosnak ígérkező kazahsztáni látogatást. Hétfőn viszont már Almazbek Atambajev kirgiz államfővel kellene találkoznia.

Kémfőnökök és tábornokok esküdtek össze ellene?

Andrej Illarionov, Putyin volt gazdasági tanácsadója egy blogbejegyzésében azt írta, Putyin eltűnése mögött az áll, hogy őt és Dmitrij Medvegyev kormányfőt napokon belül eltávolítja a hatalomból egy titkos puccsista kör.

A tanácsadó szerint ugyanis már két hete súlyos harcok folynak a Kreml színfalai mögött. Szergej Ivanov, az elnöki adminisztráció vezetője ráadásul február 27-én szintén eltűnt a nyilvánosság elől, hogy aztán nemrég visszatérve szövetséget kössön a pravoszláv egyház moszkvai vezetőivel, és áldásukat kérje egy nagy változtatásra. Azt pletykálják ugyanis, hogy Putyin és Medvegyev mellett napokon belül el lesz távolítva a hatalomból Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője is, azaz Putyin rendőri és pénzügyi támasz nélkül marad.

A 62 éves Szergej Ivanov egyébként a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat háromcsillagos tábornoka, Putyin egyik legközelebbi munkatársa. Korábban a miniszterelnök első helyettese és védelmi miniszter volt. Régóta őt tartják Putyin legesélyesebb utódjának - írja a Napi.hu.

Meghalt? Beteg? Vagy csak nagyon elfoglalt?

Bár Dimitrij Peskov, az elnök szóvivője többször is bejelentette, hogy Putyin jól van, a Gawker arról ír, hogy a CIA  értesülései szerint Putyin egyszerűen csak influenzás lett. Az orosz neten viszont már az orosz elnök nekrológja is megjelent, és a Twitter is tele van a ПутинУмер, azaz #putyinhalott hashtaggel.

#ПутинУмер специально, чтобы отвлечь внимание от убийства Немцова pic.twitter.com/LUmahIVc3E

— BOP (@xepocyka) 2015. március 12.

Akármi is történt valójában Putyinnal, valami nagy bejelentés szinte biztos, hogy lesz Moszkvában a napokban, mert több helyen is felbukkant az a hír, hogy a Kreml megkérte a külföldi újságírókat: semmiképp se utazzanak haza a hétvégén Oroszországból, máskülönben le fognak maradni egy fontos eseményről.

Rovatok