Index Vakbarát Hírportál

Harckészültséget vizsgál az eltűnt Putyin

2015. március 16., hétfő 10:10

Elrendelte az Északi Flotta harckészültségét Vlagyimir Putyin - jelentette be a védelmi miniszter. Szergej Sojgu elmondása szerint 38 ezer katonát, 3336 járművet érint az öt napra érvényes rendelkezés. Ezen belül 110 repülőt, 41 hajót és 15 tengeralattjárót.  

Az orosz elnök váratlan lépése magyar idő szerint hétfőn reggel hat órakor lépett érvénybe. Az Északi Flotta mellett a Nyugati Katonai Körzet egyes részeit és a légi deszantos erőket is bevonják a harckészültségbe - tudatta a Ria Novosztyi.

De hol lehet Putyin?

Mindeközben az orosz elnök szokatlanul hosszú idő óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Utoljára március 5-én jelent meg, hiányzása számtalan találgatásra adott okot.

Felmerült, hogy súlyos hátfájdamait kezelteti Moszkvában, esetleg influenzás, de az is, hogy az elvált elnöknek gyereke született a vele többször hirbe hozott egykori olimpiai bajnok tornásznővel, a sportpályafutása után képviselőként látványos karriert befutó Alina Kabajevával. 

Jellemző, hogy az elnök szóvivője egyedül ezt a verziót utasitotta vissza. Dmitrij Peszkov a többi találgatást egyszerűen nem kommentálta. 

A múlt héten Asztanában is elmaradt a kazah, a belarusz és az orosz elnök találkozója. Peszkov csupán annyit mondott, a három politikus közösen döntött az Eurázsiai Gazdasági Szövetség (JeAESZ) csúcstalálkozójának későbbre halasztásáról.

Igaz, elképzelhető, hogy a rendezvény elhalasztásában valóban nem Putyin betegsége játszotta a főszerepet, hanem az elvileg szoros szövetségben  lévő három ország közötti feszültség is, amit részben a Moszkva által szorgalmazott egyenlőtlen vámpolitika és részben a Kreml kelet-ukrajnai politikája okozott. A Krim elvcsatolását és a szakadárok kelet-ukrajnai támogatását ugyanis intő jelként vehette Kazahsztán s Belarusz is. 

Hétfőn elő kell kerülnie Putyinnak

Az orosz elnök március 16-án a kirgiz elnököt fogadja Szentpéterváron. A találkozót nem mondták le, Almazbek Atambajev vasárnap már meg is érkezett Putyin szülővárosába. Az orosz elnök megérkezését azonban egyelőre nem erősítették meg.

Széleskörű a tesztelés

Az orosz légierő sem maradhatott a földön, az ország kilenc régiójában indult hadgyakorlat hétfőn - irta a Ria Novosztyi. Mind a kilenc régió Oroszország ázsiai részén köztük az Egyesült Államok közelében fekvő Csukcsföldet és a második világháború végéig Japánhoz tartozó Szahalint is érinti. 

Rovatok