Index Vakbarát Hírportál

Szaddám Huszein síremlékét is lerombolták a tikríti harcokban

2015. március 16., hétfő 11:58

Szinte teljesen lerombolták Szaddám Huszein néhai iraki diktátor síremlékét az iraki biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport között Tikrít városáért folyó heves harcokban, írja az MTI az AP amerikai hírügynökség alapján.

Az AP által közölt videofelvételek szerint a Tikríttől négy kilométerre lévő Audzsában található, egykor fényűző síremlékből már csak azok az oszlopok állnak, amelyek valaha a mauzóleum födémét tartották. A síremlékről a korábban azt borító, Szaddám Huszeint ábrázoló képek is eltűntek, s a környéket betontörmelék borítja.

A falut ehelyett síita milíciák zászlói és vezetőik portréi lepték el. Az egyik képen Kászem Szoleimáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádok nevű elitalakulatának parancsnoka látható, aki állítólag a helyszínen segíti az iraki erőket.

Az Iszlám Állam a tavaly augusztusi észak-iraki offenzívájakor azt állította, hogy teljesen lerombolta a síremléket. Helyi illetékesek szerint azonban  akkor a mauzóleum csak kisebb károkat szenvedett, így például összezúzták Szaddám Huszein egy nagy portréját és megrongálták a síremlék körül a virágágyakat.

Szaddám Husszeint 2006. december 30-án végezték ki. A szekuláris szunnita vezetőnek hívei emeltek fényűző sírt szülőfalujában. Itt temették el Szaddám mellett két fiát is, akivel 2003-ban végeztek az amerikai erők. Audzsában nyugszik Taha Jaszín Ramadán, az arab ország szintén kivégzett volt alelnöke is.

Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 160 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Eddig az iraki biztonsági erőknek a város nagyjából felét sikerült ellenőrzésük alá vonni. Hétfőn az offenzívát időlegesen felfüggesztették, hogy a civilek el tudják hagyni a várost. 

Mohamed Szálem al-Gabbani belügyminiszter  szerint az iraki kormányerők és a szövetséges síita milíciák a hadművelet céljainak 90 százalékát már elérték, az IÁ fegyvereseit Tikrít központjának egy kis részére szorították vissza.  Azonban az IÁ csapdákat állított fel a városközpontban, ezért a kormányerők lelassították az előrenyomulást az áldozatok számának csökkentése érdekében. 

Rovatok