Index Vakbarát Hírportál

Napi hr-hírek az Iszlám Államból

2015. március 17., kedd 21:20 | aznap frissítve

A 47 éves Tairod Nathan Webster Pugh az amerikai légierő veteránja. Nem, nagy dologra ne gondoljon, nem harcolt Öböl-háborúkban és nem bombázta Belgrádot sem: szerelőként dolgozott a légierőnél, ott is csak 1986 és 1990 között. Ezután légi közlekedéssel foglalkozó cégeknél dolgozott, egészen tavaly decemberig, amikor, akkor épp egy kuvaiti állomáshelyről, elbocsátották.

Januárban Egyiptomból Törökországba repült, hogy onnan átjusson Szíriába, és beálljon az IÁ fegyveresei közé. A török hatóságok azonban nem engedték be az országba, visszafordították Egyiptomba, ahonnan január 15-én kitoloncolták az Egyesült Államokba, mert „gyanús tárgyakat” találtak nála, egyebek között egy géppisztoly fotóját. Pugh-t január 16-án az Egyesült Államokban őrizetbe vették, és most vádat emeltek ellene.

***

Egy 21 éves brit nőt – a nevét nem tudjuk – Ankarában vettek őrizetbe. A török hatóságok keddi közlése szerint azt gyanítják, hogy Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Egy autóbuszállomáson vették őrizetbe, és hamarosan visszaküldik hazájába. A brit külügyminisztérium megerősítette a hírt.

***

Eközben az Egyesült Királyságban a bíróság utazási tilalmat rendelt el egy 16 éves fiúnak. A fiatal három testvére után akart utazni Szíriába, akik közül ketten már meg is haltak a milíciák szolgálatában. Két nappal korábban három brit fiút küldtek vissza hazájukba a török hatóságok, miután a tizenévesek Spanyolországból Isztambulba érkeztek a kedden őrizetbe vett nőéhez hasonló célokkal.

***

Magyarország egyébként várhatóan száz katonát küld az Iszlám Állam elleni háborúba, aminek éves költsége 20 milliárd forint lehet. A katonáink a tervek szerint biztosítási feladatokat látnak majd el az észak-iraki szövetséges kiképzőközpontnál. Az ügyről szerdán tárgyal a parlament honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottság, amely együttes ülésé Szijjártó Péter is részt vesz.

***

És még egy nem munkaügyi hír a Közel-Keletről: a szíriai hadsereg saját állítása szerint lelőtt kedden egy pilóta nélküli amerikai megfigyelő repülőgépet az ország északnyugati részében, Latakia térségében. A SANA hivatalos hírügynökség további részleteket azonban egyelőre nem közölt.

Rovatok