Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu: Amíg én vagyok a kormányfő, nem lesz palesztin állam

2015. március 17., kedd 00:40 | aznap frissítve

Kedden parlamenti választásokat tartanak Izraelben, ahol a kampány utolsó napján Benjámin Netanjahu azt lengette be, hogy amíg ő marad a miniszterelnök, addig nem lesz független államuk a palesztinoknak, írja a Washington Post.

A kampányhajrában a kormányfő azt mondta, hogy ma bárki, aki egy palesztin államot akar létrehozni és izraeli telepeket megszüntetni, az teret ad a radikális iszlamistáknak Izrael ellen. Szerinte a baloldal ezt újra és újra figyelmen kívül hagyja, és a homokba dugja a fejét, ők viszont realisták, és megértették ezt.

Netanjahu egy 2009-es, a Bar Ilan Egyetemen elmondott beszédében még támogatta volna a kétállami megoldást. Most a kampányhajrában a nacionalista Jiszráél Béténutól és a telepeseket támogató Bájt Hajehudi párttól próbálhatott meg szavazókat szerezni kijelentéseivel pártjának, a Likudnak.

Az ellenzéki baloldali koalíciót pedig azzal vádolta, hogy győzelmük esetén feladnák a Betlehem és Jeruzsálem közötti területeket egy palesztin főváros létrehozásának kedvéért, és mindenben a nemzetközi közösség elvárásai szerint lépnének. Azt is megígérte, hogy újabb győzelme esetén több ezer új lakást épít fel Kelet-Jeruzsálemben.

Az ellenzéki Cionista Tábor vezetőjét, Jichák Hercogot támogatta a kampányban Simon Peresz volt államfő, és Ehud Barak volt miniszterelnök is. A baloldali koalícióban résztvevő Tnua mozgalom vezetője, Cipi Livni pedig azzal állt elő az utolsó napra, hogy megígérte, győzelmük esetén sem lesz miniszterelnök.

Pénteken lehetett utoljára nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatási eredményeket, azokban néhány ponttal Hercogék vezettek, ezért van esély a baloldali fordulatra. Eszerint a Cionista Tábor körülbelül 25 mandátumot kaphat, a második helyen álló Likud néggyel kevesebb mandátumra számíthatott. 

Az utolsó öt napban azonban Netanjahu komoly erőket vetett be a jobboldali szavazók mozgósításához, és a retorikája is ennek megfelelően alakult. A 10-es csatorna hétfő este azt állította, hogy forrásaik szerint a Likud ledolgozta a hátrányát a hajrában, és így fej fej mellett álltak a keddi szavazás előtt, írja az MTI.

A jobboldali tömb összességében várhatóan nagyobb lehet a kneszetben a baloldali pártok koalíciójánál. Az izraeli törvények szerint Reuven Rivlin államelnök azt a politikust kéri fel az új kabinet megalakítására, akinél a legnagyobb esélyt látja egy stabil kormánykoalíció megteremtésére, vagyis akit a legtöbb bejutott parlamenti frakció támogat, ezért kemény alkudozásra is számítani lehet.

5,8 millióan jogosultak rá, hogy szavazzanak a reggel héttől este tízig nyitva tartó szavazóhelyiségekben.

Rovatok