Index Vakbarát Hírportál

Csatatérré változott Frankfurt belvárosa

2015. március 18., szerda 08:58

Zavargások voltak Frankfurt belvárosában szerdán hajnalban. Az Európai Központi Bank (EKB) új épületének megnyitása ellen szervezett tüntetést a radikális antikapitalista Blockupy-csoport, többen összecsaptak a rendőrökkel. Mindkét oldalon vannak sérültek, legalább egy rendőrautó kiégett. Autógumikat is felgyújtottak, sűrű fekete füst borította be a belvárost. Vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget.

Egy olvasónk szerint óriási volt a rendőri készültség a városban, még egy iskolában is kommandósokkal találkoztak. Egy másik olvasónk azt írta, hogy a bankkal szemben lakik, mindenkit ellenőriztek a környéken, nehéz átjutni a rendőrségi kordonon. A boltok zárva vannak.

Hannah Eberle, a Blockupy szóvivője azt mondta, hogy az EKB a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója. „Az EKB emberek életével játszik, ezt mutatja például az öngyilkossági ráta emelkedése és a születésszám csökkenése Görögországban” – mondta a szóvivő az MTI szerint.

A Blockupy-csoport 2012 óta rendszeresen tüntet Frankfurt üzleti negyedében. Most a bank vadonatúj, 185 méteres felhőkarcolója volt a célpont, ami 1,3 milliárd euróba (kb. 400 milliárd forintba) került, és öt év alatt készült el, írja a Deutsche Welle.

Rovatok