Index Vakbarát Hírportál

Épp csak Porosenkót nem gecizte le

2015. március 20., péntek 17:35

Betört ablakok, eltört kezek, az energetikai miniszter gyors megjelenése az Ukrtransznafta kijevi központjában, hogy találkozzon az anyázó dnyepropterovszki kormányzóval – ez volt a mérlege annak, hogy Petro Porosenko elnök megpróbálta visszaszerezni a felügyeletet a felett az elvileg állami cég felett, amely az ország kőolajvezetékét birtokolja.

Az Naftogaz Ukraini leányvállalatában fennálló struktúrának eddigi kedvezményezettje azonban nem más volt, mint Igor Kolomojszkij, a cég 43 százalékos részvényese, és egyben Dnyepropetrovszk megye kormányzója. Az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját Petro Porosenko elődje, a Viktor Janukovics elűzése után ideiglenes elnökként tevékenykedő házelnök, Olekszandr Turcsinov nevezte ki a megye élére tavaly. A hírek szerint azonban Porosenko már a leváltásán dolgozik és üzleti befolyásának visszaszorításán – mielőtt ezt vele tenné meg Kolomojszkij.

A lépés láthatóan kiborította az oligarchát, aki így reagált a neki nem tetsző kérdést feltevő újságírónak:

Az oligarcha kiborul

Volt ott még sok más is, Porosenko pártjának leköcsögözött képviselője, meg kijutott még az új energetikai miniszternek is. Volodimir Demcsisin ekézése már elég egyértelmű beszólás Porosenkónak, de ha maradtak volna még bizonytalanok, azok kedvéért Kolomojszkij megjegyezte, hogy az épület megszállását Porosenko egyik cége kísérelte meg, és most megy is hozzá, hogy megtudja, ki áll az akció mögött.

A cég valóban kulcseleme az ukrán energiapolitikának, ugyanis az ország minden olajvezetéke – így a magyar kőolajellátást biztosító Barátság vezeték is – az Ukrtransznafta birtokában van.

Az állam béna többségi tulajdonos

Az energetikai minisztérium szerint a cég inkább Kolomojszkij érdekeit védte, ezért megpróbálták leváltani az oligarcha emberének tartott igazgatót.

Ezt azonban nem tudták megtenni, mivel a döntéshez a részvényesek 60 százalékának kellett volna összeülnie, a 43 százalékot birtokló Kolomojszkij bojkottja azonban ezt ellehetetlenítette. Csütörtökön az ukrán parlament törvényben tette lehetővé, hogy 50 százalék+1 szavazat jelenléte elég legyen az érvényes üléshez.

Ez már a harmadik kísérlet volt arra, hogy a céget 12 éve uraló Kolomojszkijt kiüssék a cégből. 2006-ban azonban végül maga Viktor Juscsenko elnök vétózta meg a döntést, majd idén januárban szavazott a rada az üléshez szükséges arányokról, de azt sem sikerült érvényesíteni – írta a Korrespondent.net.

Csütörtökön azonban végül a parlamenti döntés után a cég részvényesei menesztették az igazgatót. Az új ember hozta magával a saját őrző-védőit, eközben az előző igazgató elbarikádozta magát. Később azonban elhagyta az épületet, hogy végül helyszínre saját fegyvereseivel érkező Kolomojszkij visszajuttassa. A vezetőváltás végül meghiúsult, Kolomojszkij a még este beszélt a helyszínre kiérkező energetikai miniszterrel és a kijevi rendőrfőnökkel is. 

Kolomojszkij erejét mutatja, hogy érdekeinek a jogilag vitatható úton biztosított megvédése egyelőre semmilyen jogi lépést, nem vont maga után.

A Naftogaz Ukraini napi két és fél millió hrivnyát – jelenlegi árfolyamon mintegy 25 millió forintot – utal át a Ukrtransznaftának a technikai olaj tárolásáért. Kijev gyanúja szerint a cég azonban ebből a tartalékból csepegtetett Kolomojszkij olajfinomítójába. 

Falépítő oligarcha

A kelet-ukrajnai szeparatisták elleni katonai fellépés aktív szorgalmazójaként Kolomojszkij ellen Oroszországban nyomozást rendelktek el ellene, azzal vádolvaa milliárdost, hogy emberek elrablását és megölését szervezte meg. Igaz, a nemzetközi körözésből nem lett semmi, miután az Interpol tavaly nyáron nem fogadta be az orosz kérést.

Kolomojszkijtól egyébként nem idegenek a radikális javaslatok. Tavaly ő volt az, aki felvetette, hogy az orosz-ukrán határ mentén egy 1500 kilométer hosszú falat építtetett volna fel, vállalva a százmillió eurós projekt költségeit is.

Tavaly 670 ezer tonna olaj került ki így a vezetékből, ami miatt a kormányfő, Arszenyij Jacenyuk bűncselekményt emlegetett, az elindított nyomozásból végül azonban nem lett semmi.

A pénzhiánnyal küszködő állam eközben nem tud hozzájutni az osztalékokhoz sem, mivel mindeddig – a 60 százalékos létszámküszöb miatt – nem lehetett Kolomojszkij ellenében összehívni az ülést, hogy erről dönthessenek.

Csak második, de még nyerhet

Az 52 éves vállalkozó hárommilliárd dollárosra becsült vagyonával Ukrajna második leggazdagabb embere Rinat Ahmetov mögött. Ez azonban – ha nem esik ki a pixisből – hamar a javára változhat, főleg, miután Ahmetov érdekeltségeinek jelentős része a szakadár Donyecki Néköztársaság területén vannak, amellyel ő elutasította a nyilvános együttműködést.

A sakkot iskolásként versenyszerűen űző, dnyepropetrovszki születésű Kolomojszkij érdekeltsége széleskörű, az olajbányászattől a szállításon, az olajfeldolgozáson át a fémiparig terjed, emellett jelentős médiabirodalmat és bankot is létrehozott. És persze ő az alelnöke az Ukrán Futballszövetségnek is.

Néha azért éri veszteség is: érdekeltségeinek egy részét ugyanis elbukta a Krím orosz átcsatolásával. A félsziget hamarosan értékesíti a tulajdonában lévő, mostanra államosított vagyont.

Saját bevallása szerint az ukrán mellett ciprusi és izraeli, állampolgársága is van. Jjellemző, hogy a kettős állampolgárságot az alkotmányban – egy nem túl egyértelmű mondattal – lényegében tiltó Ukrajnában rá nézve ennek nem volt következménye.

Ezt azonban csupán az első látványos összecsapásnak tekintik Porosenko és Kolomojszkij között, az ukrán klánharc – amely Moszkva kezére is játszik Kelet-Ukrajnában – még folytatódik.

Rovatok