Index Vakbarát Hírportál

Volt magyar miniszterelnököt is kitiltanak Oroszországból

2015. március 20., péntek 20:48

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. A moszkvai külügyminisztérium helyettes szóvivője csak annyit fűzött hozzá pénteken, hogy az Egyesült Államok orosz állampolgárokat érintő minden lépésére választ adnak, írja az MTI.

A beutazást tiltó listák létezéséről az Izvesztyija című orosz napilap számolt be elsőként. A kormánypárti újságnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy a korlátozás alá eső személyek között többségben vannak az Európai Uniós tagállamok politikusai, tisztségviselői és oroszellenességükről ismert közéleti személyiségei. Ezen kívül az Egyesült Államokban több mint 60 személyt érint a tiltás, de vannak kanadaiak is.

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár is szerepel. Olyan politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik "nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is" - írta a lap.

Kit tilthattak ki?

  • 6198
    Gyurcsány Ferenc
  • 5876
    Boross Péter
  • 3503
    Bajnai Gordon
  • 857
    Medgyessy Péter

A listák nagy része nem nyilvános, de azt bármelyik nagykövetségen meg lehet tudni, hogy valamely ország állampolgára szerepel-e azokon.  Az orosz külügyminisztérium nem nevezte meg a kitiltottakat, de nem zárták ki, hogy a tiltólisták tovább bővülhetnek, amennyiben újabb büntetőintézkedések lépnek hatályba orosz állampolgárokkal szemben.

A Egyesült Államokban érintett több mint 60 politikus, állami, kormányzati tisztségviselők között van Caroline Atkinson, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese és még két elnöki tanácsadó. John McCain republikánus szenátor és Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke szintén szerepel a névsorban.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tavaly tavasszal, a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítását követően előbb orosz és oroszbarát krími politikusokat, állami tisztviselőket, majd a Kremlhez közeli üzletembereket, állami cégek vezetőit és vállalatokat sújtott büntetőintézkedésekkel. Megtiltották egyének beutazását és zárolták külföldi vagyonukat. A megnevezett orosz cégekkel pedig beszüntették az együttműködést. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanását követően a szakadár oroszbarát politikusokat is érintették a nyugati szankciók.

Rovatok