Index Vakbarát Hírportál

Obama nagy nehezen gratulált Netanjahunak

2015. március 20., péntek 01:18 | aznap frissítve

Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek ahhoz, hogy a pártjának sikerült viszonylagos többséget elnyerni a kneszetben, olvasható a Fehér Ház csütörtöki közleményében. Obama megerősítette Egyesült Államok hosszú távú elkötelezettségét a két állam létén alapuló izraeli-palesztin rendezés mellett. Ennek a rendezésnek az eredménye a kommüniké szerint egy biztonságos Izrael és egy szuverén és életképes Palesztina kell, hogy legyen, írja az MTI.

A hivatalos közlemény szerint Obama és Netanjahu megállapodott abban, hogy folytatja az együttműködést egy sor regionális kérdésben, "beleértve az izraeli-palesztin konfliktus megoldása felé vezető nehéz utat". Az Egyesült Államok fontosnak tartja az Izraellel folytatott szoros katonai, hírszerzési és biztonsági együttműködést, amely a két ország "mély és maradandó partnerségét" tükrözi.

A Fehér Ház egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta: az Egyesült Államok újraértékeli politikai opcióit, miután Netanjahu a választási kampányban a palesztin államisággal és a kétállami megoldással szemben foglalt állást. Netanjahu azt mondta, hogy a miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam. Azt is állította, hogy a baloldaliak megpróbálják rávenni az országban élő arabokat, hogy falkákban szavazzanak ellene. Az amerikai kormányzat szerint az izraeli kormányfő megosztó retorikát használt, amelynek célja az izraeli arab állampolgárok helyzetének aláásása volt. A két vezető állítólag most megvitatta Netanjahu ellentmondásos kijelentéseit.

Netanjahu csütörtökön az NBC amerikai televíziónak azt nyilatkozta, hogy Amerikának nincs jobb szövetségese Izraelnél és Izraelnek nincs jobb szövetségese az Egyesült Államoknál. Az izraeli kormányfő azt is kifejtette, hogy nem adta fel a palesztin állam létrehozása iránti elkötelezettségét, de szerinte a jelenlegi politikai körülmények között az egy távoli lehetőség. Ugyan a palesztin vezetésre hárította a felelősséget, de lényegében feladta a választási kampány alatt képviselt álláspontját: 

Nem akarok egyállami megoldást. Egy fenntartható, békés, két állam létére épülő megoldást akarok. Ehhez azonban meg kell változniuk a körülményeknek.

Az elmúlt hónapokban megromlott a washingtoni vezetés és az izraeli kormány viszonya. Az amerikai törvényhozás republikánus vezetése a Fehér Ház megkerülésével hívta meg Netanjahut a kongresszusba, és az izraeli miniszterelnök ezt - a demokraták ellenkezésének dacára - elfogadta. Akkori beszédével az izraeli kormányfő nem titkoltan megpróbálta zátonyra futtatni az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalásokat.

Irán ügyében most az amerikai elnök megerősítette: az Egyesült Államok olyan átfogó megállapodást akar, amely megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását és ellenőrizhető módon biztosítja a nemzetközi közösséget arról, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés természetű. 

Rovatok