Index Vakbarát Hírportál

20 embert vettek őrizetbe a tunéziai merénylet miatt

2015. március 21., szombat 19:03

A tunéziai hatóságok húsznál is több feltételezett fegyverest vettek őrizetbe a tuniszi múzeum elleni, 23 halálos áldozatot követelő szerdai merénylet után.

Az elfogott milicisták közül tizet gyanúsítanak azzal, hogy közvetlen közük volt a merénylethez, további részletekről egyelőre nem érkezett hír.

Szombaton Tunisz katedrálisában a vérengzés áldozataira emlékező gyászmisét tartottak, amelyen több százan vettek részt, köztük több miniszter is. A főváros utcáin továbbra is erős a rendőri jelenlét, de beszámolók szerint alapvetően nyugalom uralkodik.

A szerdai merényletben három tunéziai és húsz külföldi, köztük japán, francia, lengyel, kolumbiai, spanyol és olasz állampolgárok vesztették életüket, 47-en megsebesültek. A helyszínen a különleges erők két támadóval végeztek. A tuniszi Bardo Múzeum megtámadása az utóbbi évtized legsúlyosabb merénylete volt az észak-afrikai országban.

A támadást az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózat egy tunéziai sejtje is magára vállalta, bár a hatóságok még egyik szervezethez sem tudták kötni a merényletet. Arra viszont fény derült, hogy a két lelőtt elkövető Líbiában kapott fegyveres kiképzést az ottani dzsihadisták egyik táborában.

Az egyik elkövető, Jaszin Abidi hozzátartozói azt mondták, hogy a férfi egy évvel ezelőtt elkezdett látogatni egy szalafisták által fenntartott mecsetet. A merénylet napján délelőtt tíz körül rövid szünetet kért munkahelyén, egy utazási irodában, ekkor követte el a merényletet. A francia nyelvből diplomázott férfi szeptemberben két hónapra elment otthonról, hogy állítása szerint a tunéziai Szfaksz városában dolgozzon. A hatóságok szerint ezalatt valójában a líbiai kiképzésen vett részt.

Rovatok