Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam Amerikában öletné meg az amerikai katonákat

2015. március 22., vasárnap 09:41

Az Iszlám Állam azt állítja, megszerezte száz amerikai katona nevét, egyesült államokbeli címét és fényképét, amit feltett az internetre, és felszólította Amerikában élő "magányos farkas" híveit, hogy öljék meg őket, írja az MTI. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálja az ügyet.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő azt mondta: egyelőre nem tudják megerősíteni a dzsihadista szervezet információinak helyességét, de utánanéznek annak. Hozzátette, az amerikai fegyveres erők tagjaira mindig és mindenütt érvényes, hogy óvatosnak kell lenniük biztonságuk érdekében.

Az internetre feltett névsorról az Iszlám Állam azt állítja, hogy a szervezet úgynevezett hackerrészlege szerezte meg több amerikai katonai szerver, adatbázis és email feltörésével.

A The New York Times című amerikai lap szerint nem valószínű, hogy a dzsihadisták amerikai kormányzati szerverekről szerezték az adatokat. A lap idéz egy védelmi minisztériumi tisztségviselőt, aki szerint a nevek és a hozzájuk tartozó adatok többségét nyilvános adatbázisokból, lakcímnyilvántartásokból, internetes közösségi oldalakról írhatták ki. Úgy tűnik, olyan katonák neve szerepel az Iszlám Állam listájában, akik szerepeltek valamilyen, a szervezet elleni légicsapásokról szóló hírekben a médiában.

Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka vasárnap egy brüsszeli fórumon azt mondta, a dzsihadisták tette a harcmezőn "nyomás alá került kalifátus" elterelő hadműveletének a része.

"Miért is várnánk ennél kevesebbet vagy mást?" - tette fel a kérdést Breedlove. "Ez csupán szenzációhajhászás. Az utóbbi hónapokban láttuk, hogy minden alkalommal, amikor (a szélsőségesek) a harctéren vereséget szenvedtek el, vagy nyomás alá kerültek, hasonló trükkhöz folyamodtak" - mondta.

Az amerikai tengerészgyalogság főparancsnoksága pedig vasárnap "óvatosságra" intette a haderőnem katonáit. Mint hangsúlyozta, az összes tengerészgyalogosnak, s családtagjaiknak is ellenőrizniük kell internetes profiljukat, hogy abban minél kevesebb személyes adat szerepeljen.

Rovatok