Index Vakbarát Hírportál

Jobboldali győzelem született Franciaországban

2015. március 22., vasárnap 23:41

A becslések szerint a szavazatok 29-32 százalékával a Nicolas Sarkozy vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) végzett az élen vasárnap a francia helyhatósági választások első fordulójában – számolt be az MTI. A kormányzó Szocialista Párt (PS) egyes előrejelzések szerint a szavazatok 25-32 százalékát szerezhette meg, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) 24-26 százalékot ért el. 

A 43 millió választópolgárnak 52 százaléka vonult az urnákhoz, hogy a 101 megyei tanács tagjait megválassza hat évre.

Az eredmény meglepetést okozott Franciaországban, mert az összes közvélemény-kutató a Marine Le Pen vezette FN győzelmét jelezte előre, a szavazatok 30 százalékával.

Az eredmény nem tekinthető egyértelműen a szélsőjobboldal vereségének. A párt ugyanis sikerrel megtöbbszörözte képviselőinek számát a megyei tanácsokban, és tovább növelte országos beágyazottságát, miután a tavaly márciusi önkormányzati választásokon tizenegy polgármesteri helyet is elnyert.

Sarkozy szerint a választók azért fordultak el tömegesen a baloldaltól, mert az az érzésük, hogy három éve (François Hollande elnökké választása óta) szüntelenül hazudnak nekik. 

A francia megyék közül jelenleg 61-ban a baloldal van többségben, a többi 40-et a jobboldal irányítja. A választások második fordulóját jövő vasárnap tartják.

Rovatok