Index Vakbarát Hírportál

Síita lázadók elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát

2015. március 22., vasárnap 11:16

A síita húszi lázadók és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni elnökhöz hű milíciák előrenyomultak Dél-Jemenben: vasárnapra virradó éjszaka betörtek az Áden közelében lévő Taizz városába, és elfoglalták a repülőteret, egy katonai támaszpontot és több lakóépületet, írja az MTI.

A település mintegy 170 kilométerre fekszik Ádentől, ahova Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök menekült február 21-én, miután az Irán támogatását bíró húszi felkelők arra kényszerítették, mondjon le tisztségéről. Hádi a dél-jemeni városban visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki.

A taizzi repülőtérhez közeli egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a repülőtér környékén mintegy háromszáz húszi fegyveres tartózkodik, és az erősítés úton van a mintegy 250 kilométerre északra fekvő jemeni fővárosból, Szanaából.

Helyi katonai források szerint a Taizzban tartózkodó katonák Száleh emberei, aki három évvel az elnöki tisztségből való távozása után továbbra is jelentős befolyással bír a hadseregre.

Hádi elnök ádeni rezidenciája fölött vasárnap ismét egy ismeretlen repülőgép haladt el, amelyre tüzet nyitottak a jemeni légvédelmi erők. Az elmúlt négy napban ez volt a harmadik hasonló incidens. Áden kormányzója szerint a húszik állnak az esetek mögött.

A húszi felkelők dél felé történő előrenyomulása miatt a Hádihoz hű erők megerősítették a védelmet Áden körül.

A síita húszik tavaly szeptemberben szállták meg a fővárost, majd múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik.

Rovatok