Index Vakbarát Hírportál

Hende Csaba azt üzente

2015. március 23., hétfő 19:56

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn benyújtotta a parlamentnek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételről szóló javaslatot - közölte az MTI. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség az Iraki Köztársaság területén katonai kontingenst hozzon létre "az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partner képesség építési feladatok" ellátására - olvasható a parlament honlapján.

2017 végéig 150 katona

A szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott legfeljebb 150 - váltási időszakban 300 - katonából álló kontingens, az erbíli kiképző központban állomásozna. A javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látnák el feladatukat.

A kormánynak a döntéseiről és intézkedéseiről, valamint a kontingens működéséről - igény szerint - az Országgyűlés Külügyi bizottságát, valamint Honvédelmi és rendészeti bizottságát is tájékoztatnia kell. A határozati javaslat alapján az Országgyűlés a meghozott döntéssel egyidejűleg felhatalmazza a kormányt, hogy a szükséges intézkedéseket mind a Magyar Honvédség állományából résztvevők biztonsága, mind a feladat teljesítése érdekében haladéktalanul tegye meg.

Miért?

Hende Csaba indoklásában kiemelte, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció vezető nemzete, az Amerikai Egyesült Államok "egyértelmű szövetségesi igényét fejezte ki Magyarország hozzájárulására". Ez a felkérés az észak-iraki kurd régió fővárosa mellett működő kiképzőtábor biztosítási feladatának ellátásáról szól. Emellett viszont a kiképzési feladatokkal összefüggésben még egyéb vállalásról is zajlik az egyeztetés.

Hende Csaba határozati javaslata szerint a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni műveletben való részvételéhez - az alaptörvény alapján - a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának döntése szükséges.

Rovatok