Index Vakbarát Hírportál

A hatóságok is bűnösök az ebolajárványban

2015. március 23., hétfő 09:11

A közönyös, az első vészjelzésekre nem reagáló intézmények is felelősek az egy évvel ezelőtt kitört ebolajárvány terjedéséért – áll az Orvosok Határok Nélkül tanulmányában. A nemzetközi segélyszervezet erősen kritikus riportja szerint nemcsak az afrikai nemzeti hatóságok, de a WHO is figyelmen kívül hagyta az első segélykéréseket. „Sok intézmény megbukott, és ez tragikus és elkerülhető következményekkel járt” – írják a járvány első évfordulóján.

Az ebola első halottja egy guineai kisbaba volt, aki 2013 decemberében halt meg a több nyugat-afrikai országot sújtó járványban. A WHO három hónappal később erősítette csak meg, hogy egyáltalán járvány van, és újabb öt hónapba telt, mire világszintű vészhelyzetnek nyilvánították a szituációt. Eddigre már ezernél is többen haltak meg az ebolajárványban.

„Tavaly áprilisban és májusban mindannyian tudtuk, hogy valami nem stimmel, és szerettük volna erre felhívni a WHO figyelmét” – mondta Henry Gray, az Orvosok Határok Nélkül egészségügyi koordinátora. „Nagyon frusztráló volt, hogy nem figyelnek ránk, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a járvány ilyen szintet ért el.”

Utólag egyértelmű, hogy a járvány az időben meghozott óvintézkedések hiánya miatt is terjedhetett el gyorsan Guinea távoli vidékein, és juthatott el a fővárosba. Az ebolafertőzések száma szerencsére jelentősen visszaesett az utóbbi időben, de hivatalosan csak akkor lesz vége a járványnak, ha már hat hete nincsenek új megbetegedések – írja a BBC.

Rovatok