Index Vakbarát Hírportál

A spanyoloknál egyelőre nem tört át a baloldal

2015. március 23., hétfő 10:08

A Sziriza görögországi győzelme után sokan Spanyolországban várják a következő Unió-, megszorítás- és kapitalizmusellenes fordulatot, a Podemos nevű párt egy éves sikertörténete alapján nem is indokolatlanul. A spanyol radikális baloldali lendület azonban most megtörni látszik, hiszen a vasárnapi andalúziai regionális választáson a két nagypárt, a szocialisták (PSOE) és a jobbközép néppártiak (PP) mögött csak a harmadik helyet tudták megszerezni.

A PSOE egyébként a spanyol rendszerváltozás óta áll a tartomány élén, most a szavazatok 35 százalékával, ami 47 mandátumot jelentett (ez majdnem az abszolút többség). A kormányzó Néppárt elveszítette 2012-es mandátumainak majdnem a 40 százalékát, az 50-ből csak 33 marad meg. A Podemos pedig első ízben indulva 15 képviselői helyett szerzett a tartományi gyűlésben, amivel masszívan a harmadik erővé vált.

A normális esetben Spanyolországon kívül senkit nem érdeklő választást azért követte feszült figyelemmel az európai sajtó, hogy lemérhesse, ugyanúgy buzog-e a spanyolokban a rendszerváltó hevület. A Podemos népszerűsége azonban országosan is megtorpanni látszik; úgy tűnik, a Sziriza kormányzati szenvedése és alkukényszere megingatta azt a hitet, hogy a sűrű szövésű uniós gazdasági-politikai rendszeren belül lehetséges valódi alternatívát felmutatni.

Rovatok