Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első komoly amerikai elnökjelölt

2015. március 23., hétfő 06:47

Bejelentkezett az első nehézsúlyú jelölt a 2016-os elnökválasztásra, méghozzá a Republikánus Párt legszéléről: Ted Cruz texasi szenátor vasárnap este jelentette be – a korszellemnek megfelelően a Twitteren –, hogy szorítóba áll. Mind a republikánusok, mind a demokraták közül akadt már pár jelentkező, de a Reuters szerint Cruz számít az első komolyabb esélyesnek. Megválasztása abból a szempontból mérföldkőnek számítana, hogy ő lenne az Egyesült Államok első latinó elnöke.

A bejelentés időzítését az Egyesült Államokban már önmagában is komoly politikai számítgatás előzi meg, hiszen egy mindenki mást megelőző deklarációval garantált a kiemelt médiafigyelem, ellenben azonnal életbe lépnek a kampányadományokra vonatkozó szabályok. A republikánusoktól szinte biztosan induló Jeb Bush (George W. öccse) például inkább gyűjtöget még egy kis pénzt, mielőtt hivatalosan is csatasorba állna.

Az 1970-ben Kanadában született Cruz már nagyon fiatalon jelentős ügyvédi sikereket ért el, jogászként került a politika közelébe is: a 2000-es választáson tagja volt a floridai republikánus jogászcsapatnak, mely a helyi szavazatok körüli pereskedésben sikeresen képviselte a pártot.

A politikában nem számít régi motorosnak: csak 2012-ben indult először választáson, igaz, akkor rögtön meg is nyerte Texas állam egyik szenátori székéért folytatott versengést. Cruz erősen kapcsolódik a republikánusok radikális Tea Party mozgalmához, ennek megfelelően abortusz- és melegházasság-ellenes – bár álláspontját ez utóbbi kérdésben jelentősen finomítja, hogy az azonos nemű párok jogi helyzetét nem szabályozná szövetségi szinten. Származása ellenére is csak korlátozottan számíthat a komoly választói csoportot alkotó latin-amerikaiak szavazatára, mivel a latinók elsöprő többsége inkább demokrata szimpatizáns. 

Rovatok