Index Vakbarát Hírportál

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

2015. március 23., hétfő 16:59

Időjárási jelenségeket vizsgáló tudományos és szórakoztató központ nyílt Bécsben hétfőn, a meteorológia világnapján, írja az MTI. Az élményparkot az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet nyitotta az osztrák főváros központjában, ahol a különböző mérőeszközök kipróbálása mellett kutatni lehet az éghajlati jellemzőket, vagy akár a gleccserek kialakulásának körülményeit is. Hétköznapokon a földrengésekről, az időjárás-előrejelzésekről és az éghajlatról szóló tematikus vezetések is lesznek. 

A központ célja, hogy bevonja a fiatalokat a kutatói munkába, és ösztönözze őket a tudományos élet megismerésére. A programok a Citizen Science, vagyis a közösségi tudomány munkamódszerét követik, melynek lényege, hogy az átlagemberek is mérési eredményekkel segítik a tudományos vizsgálatokat – korábban például a földrengések megfigyelésére telefonos alkalmazást fejlesztettek ki, amellyel a felhasználók visszajelzést küldhetnek az észlelt földmozgásokról.

Az 1851-ben alapított Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet az egyik legrégebb óta működő, önálló meteorológiai szolgálat a világon.

Rovatok