Index Vakbarát Hírportál

Recseg az Iszlám Állam elleni koalíció

2015. március 23., hétfő 13:14

Egyhetes halogatás után teljes ostromüzemmódba kapcsol az iraki hadsereg Tikritnél – idézi az al-Dzsazíra Háled al-Obeidi hadügyminiszter szavait, aki azzal magyarázza az Iszlám Állam elleni eddigi legnagyobb hadművelet leállását, hogy a veszteségek minimalizálása és a civil áldozatok elkerülése miatt óvatoskodott a 30 ezres hadsereg, de hamarosan megindul a várost védő terroristák és a velük szövetséges Hasid Sábi nevű helyi iszlamista milícia kifüstölése.

A terroristák be vannak kerítve, és igen alacsony a moráljuk. A megfelelő pillanatban ellenállás és veszteségek nélkül fogjuk elfoglalni a várost.

hencegett al-Obeidi, de az iraki előkészítés hatékonyságát a pentagon jelentései nem támasztják alá: az USA hadügyminisztériuma ugyanis még tegnap is úgy tudta, hogy még az ostromgyűrűt sem sikerült teljesen bezárni Szaladin szultán és Szaddám Huszein szülővárosa körül.

Az iraki haderő ráadásul igencsak megosztott, méghozzá azért, mert nem csak az amúgy igen korrupt és gyenge reguláris haderő vonult a Tigris folyónál található városhoz, hanem 20 ezer síita milicista is. Ők a szunnita Iszlám Állam elleni fellépést egyfajta szent háborúként élik meg, és sérelmezték, hogy a hadsereg szorgalmazta az Egyesült Államok vezette koalíciós légierő bevetését is. A milicistákat ugyanis tanácsadókkal, tüzérséggel támogatja a legnagyobb síita állam, Irán; sőt, a Tikrit elleni hadmozdulatokat is lényegében az el-Kudsz veterán tábornoka, Kasszem Szulejmani irányítja. 

Nem csoda, ha Irán nem akar osztozni a Nagy Sátánnal a győzelmen.

Az Egyesült Államok maga is vonakodik Tikrit bombázásától, hiszen nem akar egy platformra sodródni Iránnal – mellyel persze az Iszlám Állam megsemmisítésének ügyében így is egy platformon áll. Barack Obama pedig nem akar újabb konfliktust szítani a republikánusokkal, akik amúgy keményen ütik őt az atommegállapodás miatt.

Rovatok