Index Vakbarát Hírportál

400 gyereket toborzott az Iszlám Államba idén

2015. március 24., kedd 17:09

Legalább néygszáz gyereket toborzott harcosai közé az Iszlám Állam (ISIS) radikális terrorszervezet, írja a Reuters. A "Kalifátus Kölykeinek" nevezett gyerekhadsereg tagjai kemény katonai és ideológiai kiképzést kapnak, mondta a hírügynökségnek a szíriai migránsokból álló, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A gyerekeket iskolák közelében, mecsetekben és a nyilvános kivégzések alkalmával toborozták. Az egyik kisfiú már egy hírhedt ISIS videóban is feltűnt, amelyben saját kezűleg lőtt agyon egy feltételezett kémet. A francia rendőrség adatai szerint a kisfiú annak a Mohamed Merah-nak a testvére, aki 2012-ben Toulouse-ban megölt három katonát, egy rabbit és két zsidó kisgyereket.

"Azért toboroznak gyerekeket, mert az ő agyukat könnyű átmosni. Azzá változtatják ezeket a gyerekeket, amivé csak akarják"  - mondta az OSDH vezetője, Rami Abdulrahman, de hozzátette, az is közrejátszhat, hogy az év eleje óta egyre nehezebben tud felnőtt harcosokat toborozni a radikális szervezet.

A betoborzott kisgyerekeket az Iszlám Állam kiveszi a normál iskolákból és a saját képzéseire járatja őket, ahol lőni és vezetni is megtanulnak. Sok esetben a szülők is beleegyeznek, hogy a gyerekeiket a speciális kiképzőtáborokba küldjék, de az is gyakori, hogy a szülők tudta nélkül csalogatják el  a gyerekeket, pénzt ígérve nekik. A szervezet állítólag fogyatékos gyerekeket is szívesen lát soraiban. 

Rovatok