Index Vakbarát Hírportál

Aranyat ér a karácsonyi ügyelet

2015. március 24., kedd 11:51

Egekbe emelkednek a túlóradíjak a kórházakban karácsonykor és újévkor Nagy-Britanniában – derült ki a SkyNews nyomozásából.

Annyira nehéz erre az időre biztosítani a 24 órás ügyeletet, hogy egy nővér ilyenkor akár 1700 fontot (kb. 700 ezer forintot) is megkereshet.

64 ezer forintos órabér

Legalábbis tavaly ennyit kaptak három brit kórházban is a nővérek, akik feláldozták a szentestéjüket. A Royal Berkshire még magasabbra emelte a tétet: egy nővér 1875 fontot kapott, 12 órás ügyelet után. Ez 64 ezer forintos órabért jelent.

Az orvosok még jobban kereshetnek: a rekorder 3257 fontot (1,3 millió forintot) kapott 24 órás ügyeletért.

A rendszer azonban nem jelenti, hogy a brit egészségügy dolgozók bankszámláira nagy tételben lapátolják a pénzt. Valójában a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerének működési zavarát is mutatja.

Az 1,3 millió munkatársat foglalkoztató NHS-en belül az 1990-es reform alapján ún. kórházi trösztök jöttek létre, amelyek általában földrajzi felosztás szerint felelnek az egészségügyi szolgáltatás fenntartásáért. A rendszer célja az volt, hogy a magántőkét bevonja az állami finanszírozású egészségügybe. Nagy-Britannián belül a magántőke súlya ezen a területen főként Angliában erős. A trösztök tagjai üzleti nagybefektetők mellett kisbefektetők is lehetnek.

A trösztök közötti verseny az ünnepek alatti ellátás biztosításáért oda vezetett, hogy az orvosok helyettesítésének megszervezésével foglalkozó ügynökségek által megadott árak az egekbe szöktek.

A magas díjakat ugyanis csak az ügynökségek által megbízottak kapják meg, a kórház saját alkalmazottai már nem. Az ünnepi ügyeleteket a kórházakban 25-75 százalékban látják el ügynökség által biztosított helyettesek.

„Eléggé demoralizáló, dolgozni egy kevésbé tapasztalt, fiatalabb kolléga mellett, aki a a másik fizetésének többszörösét keresi” – mondta a sürgősségi ellátásképzésért felelős intézet igazgatója, Mick Corti.

Rovatok