Index Vakbarát Hírportál

Gigabüntetést kapott a szenegáli elnökjelölt

2015. március 24., kedd 07:49

Hat év börtönre ítélte a szenegáli bíróság a 2012-ben választásokon legyőzött szenegáli elnök fiát. Karim Wade-et ezenfelül 230 millió dollár pénzbüntetésre ítélték a törvénytelen vagyongyarapodás miatt, amit a fiú apjának 12 éves elnöki ténykedése alatt ért el – írta a BBC.

Abdoulaye Wade három éve kapott ki Macky Sall jelenlegi elnöktől. Az ifjabbik Wade néhány hónappal később már előzetes letartóztatásba került, korrupció vádjával. A bíróság szerint a 47 éves politikusfiú 1,4 milliárd dolláros vagyont halmozott fel Virgin-szigeteki offshore cégekben. Ez a 14 milliós nyugat-afrikai ország GDP-jének 10 százaléka.

De a büntetés is több mint másfél százaléka az ország gazdasági teljesítményének.

Wade azonban nemcsak apja vagyonát élvező aranyifjú volt, hanem aktív politikus is. A Szenegáli Demokrata Párt (PDS) a múlt héten őt választotta elnökjelöltjévé is. A párt szerint gyalázatos az ítélet, amelyet Wade megfellebbez.

Az elnök, tartva a zavargások kitörésétől, közölte: nem hagyja, hogy az ítélet nyomán bárki destabilizálja a helyzetet az egykori francia gyarmaton.

Bár Sall legyőzte a most 85 éves Wade-et, valójában szorosan kapcsolódik elődje rendszeréhez. Az 54 éves politikus 10 éve a kormányfői posztot is betöltötte, és ő maga is tagja volt a PDS-nek. Saját pártját azután szervezte meg 2008-ban, hogy Wade harmadik elnöki ciklusába kezdett.

Rovatok