Index Vakbarát Hírportál

Ha ez így megy tovább, 100 év múlva is lesz tbc

2015. március 24., kedd 11:56

Magyarországon tavaly 901 új tbc-s esetet jelentettek és ebből csak 6 eset bizonyult multirezisztensnek, ezzel hazánk évek óta az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik, olvasható a WHO a tbc világnapjára kiadott közleményében.

Ugyanakkor 2013-ban 360 ezer európai betegedett meg tuberkulózisban - ami napi ezer új megbetegedést jelent - ebből 38 ezren életüket vesztették. A tbc-s esetek száma 2012-höz képest 6 százalékkal esett vissza, és ezzel folytatódott az elmúlt évtizedek javuló tendenciája, viszont a multirezisztens tbc-ben szenvedők aránya továbbra is kimagasló.

A WHO alacsony kockázatú országoknak tartja az unió, illetve az EGT országait, ahonnan 65 ezer tbc-s beteget jelentettek 2013-ban. Az európai régióban többek között Törökországot, Bulgáriát, Észtországot, Romániát, Lettországot, Litvániát, Ukrajnát Oroszországot sorolták a magas prioritású országok közé.

Az egészségügyi világszervezet szerint, ha ilyen ütemben csökken a megbetegedések száma, akkor az EU országaiban csak a jövő évszázadban fog teljesen eltűnni a tbc.

Rovatok