Index Vakbarát Hírportál

Obama engedélyt kapott, hogy fegyvereket küldjön ukrajnába

2015. március 24., kedd 00:41

348-48 arányban hétfőn megszavazta az Egyesült Államok szenátusa, hogy emberi élet kioltására alkalmas fegyverekkel segítsék az oroszok által támogatott szakadárok elleni harcoló ukránokat, írja az AP hírügynökség. A radikális lépést két hete, kétpárti támogatással vetette fel 11 képviselő, amiért szerintük a minszki fegyverszünet nem hozott megoldást a konfliktusban.

Obama február elején, amikor Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Washingtonban, még csak távoli lehetőségként vetette fel a fegyverszállítást, március elején viszont már nyíltan arról beszélt, hogy fontolgatják ezt a lépést azok után, hogy halált nem okozó eszközöket, így golyóálló mellényeket, éjjellátó készülékeket, kommunikációs berendezéseket, elsősegély- és utászfelszereléseket küldtek az ukránoknak.

A mostani szavazás sem jelenti azt, hogy egyből küldenének bármilyen segélyt Ukrajnába: előbb kivárnak, hogy kiderüljön, a februárban életbe lépett tűzszüneti egyezmény valóban megvalósul-e. A szavazás alapján a Kongresszus felhatalmazást adott Obamának, hogy ha úgy dönt, akkor szállíthat fegyvereket Ukrajnának.

Korábban a New York Timest úgy tájékoztatták, hogy Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek, lőszer és felderítő drónok Ukrajnába küldésének lehetősége merült fel.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint a Kongresszus határozata kizárólag Oroszországot okolja a kelet-ukrajnai konfliktusért, miközben a donyecki, luganszki otthonaikat elhagyók jelentős része Oroszországba menekült.

Rovatok